Anonimni prijatelji Siniše Malog plaćaju školarinu njegove dece u iznosu od 60 000 evra

0
523

U privatnom sukobu tokom burne brakorazvodne parnice gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove bivše supruge Marije Mali, u javnost su dospele i informacije o gradonačelniku Beograda koje prevazilaze okvire privatnog i sa kojima javnost ima prava da bude upoznata. Iako ove informacije imaju javni značaj i sa njima su upoznate i Agencija za borbu protiv korupcije, i tužilaštvo, pa i sud, one bi verovatno i dalje bile sakrivene od javnosti da akteri ovog porodičnog sukoba, vođeni svojim motivima, nisu istupili u javnosti. Pištaljka je samo jedan od medija koji je imao uvid u dokumenta iz brakorazvodne parnice i koji su se, svako na svoj način, bavili ovim saznanjima.
Pištaljka je proveravala informacije (do kojih je došla uvidom u dokumentaciju koja, inače, nema karakter javnog dokumenta dostupnog javnosti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja) koje mogu imati značaja za javnost, kao što su navodi gradonačelnika Siniše Malog da školovanje njegove dece koje košta 60.000 evra godišnje plaćaju njegovi anonimni prijatelji. Takođe, u dokumentima se navodi da je dadilja gradonačelnikove dece bez konkursa dobila posao u gradskom javnom preduzeću „Gradska čistoća” mesec dana pre nego što je svedočila na sudu u njegovu korist, posle čega je on dobio starateljstvo nad troje dece. Iz istih dokumenata saznajemo i da je Marija Mali, dok je još bila u braku sa gradonačelnikom, dobila posao – bez obaveze da se na tom poslu pojavljuje – u firmi „Bambi” Andreja Jovanovića. Jovanović je sedam meseci pre nego što je zaposlio Mariju Mali dobio građevinsku dozvole za drugu fazu izgradnje kompleksa „A blok” na Novom Beogradu. U medijima Jovanović je hvalio gradonačelnika jer je pružio podršku i njegovom poslu oko dovođenja lanca hotela Hilton u Beograd. Marija Mali je nakon razvoda dobila otkaz u Jovanovićevoj firmi.

Pištaljka je imala uvid u zapisnik sa ročišta u privatnom sporu koje je održano septembra 2016. godine, kada je gradonačelnik Siniša Mali rekao da njegovi prijatelji plaćaju školarinu za njegovu decu i da ta školarina godišnje iznosi 60.000 evra. Iako je ovaj poklon četiri puta vredniji od svih poklona koje su svi funkcioneri u državi, od predsednika Republike do lokalnih čelnika, prijavili Agenciji za borbu protiv korupcije u 2015. godini – javnost o poklonu koji primio gradonačelnik nikada nije obaveštena. Na pitanja Pištaljke da li je gradonačenik Siniša Mali prijavio da dobija 60.000 evra na poklon od prijatelja, da li on uopšte sme da primi takav poklon i da li kod nekoga u Agenciji budi sumnju način na koji su zaposlenje dobili dadilja njegove dece i bivša supruga, Agencija za borbu protiv korupcije nam je odgovorila pozivom da informacije o tome Pištaljka dostavi njima: „Agencija za borbu protiv korupcije u vezi sa plaćanjem školarine, mogućim nezakonitim zapošljavanjem supruge i dadilje, kao i poslovnim aranžmanima firme „Bambi“ sa gradom Beogradom će po službenoj dužnosti izvršiti provere svih Vaših navoda u kojima se ukazuje na koruptivne radnje u načinu rada ili postupanja organa javne vlasti ili javnog funkcionera, u okviru svojih nadležnosti. Ukoliko posedujete više informacija u vezi sa datim navodima ili raspolažete dokazima koji se na njih odnose, molimo da iste dostavite Agenciji“.
Pištaljka je Agenciji uzvratila pismom u kome se kaže da smo, s obzirom na nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, očekivali da ćemo mi informacije dobiti od njih, i ponovo insistirala na eksplicitnom odgovoru na pitanje da li je i kada gradonačelnik prijavio poklon od 60.000 evra godišnje. Odgovor čekamo.

Obrazloženje Siniše Malog iz zapisnika sa sudskog ročišta nikako ne bi smelo da bude zadovoljavajuće objašnjenje za zvanične organe. Na ročištu Siniša Mali je rekao: „Prijatelji koji finansiraju moju decu su prijatelji koje sam ja upoznao u inostranstvu i koji nemaju veze sa Srbijom”. Sudija Lidija Alagić, koja sudi u ovom sporu, međutim, nije dozvolila da advokat Marije Mali postavi pitanje koji su to prijatelji jer je smatrala da je to pitanje „irelevantno“.

Iako bi primanje ovakvog poklona na javnoj funkcioji, kao i njegovo skrivanje od nadležnih organa, samo po sebi moglo da bude čak i krivično delo sa potencijalnom višegodišnjom zatvorskom kaznom sudija nije smatrala da je potrebno utvrditi ko i sa kojim motivima gradonačelniku godišnje daje 60.000 evra. Rasvetljavanje okolnosti pod kojima gradonačelnik svake godine iz nepoznatih izvora i iz nepoznatih razloga dobija 60.000 evra i eventualne posledice ovakvog otkrića, svakako su mogli uticati na ishod procesa za starateljastvo nad troje dece bivših supružnika. Sudija, međutim, nije smatrala sve ove informacije relevantnim i decu je – oslanjajući se na veštačenje koje je zahtevao Siniša Mali, a čiji nalaz je bio u suprotnosti sa mišljenjem Centra za socijalni rad po kome je Marija Mali podobna za staratelja, ipak decu dodelio ocu.

Izvor: Opozicionar

Ceo tekst pročitajte na pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here