Poske 10 godina postupka Kertes oslobođen

0
359

Mihalj Kertes, bivši funkcioner SPS-a, a danas član SNS-a, prvostepenom presudom je oslobođen u još jednom postupku za šverc cigareta devedesetih. Prvostepena presuda je doneta posle 10 godina.

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Kertesa i trojicu okrivljenih optužbi za zloupotrebu službenog položaja u švercu cigareta od 1996. do 2001. Istom presudom je Bojana Bajrušević Jeremić, udovica ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa, osuđena na pet godina zatvora. Njoj je oduzeta imovina stečena kriminalom u vrednosti većoj od sedam miliona evra, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Na presudu Višeg suda postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Protiv Kertesa su vođena tri postupka za šverc cigareta, u kojima je bio saoptuženi u tri različite grupe. Jedan postupak se odnosi na grupu čiji je vođa, prema nalazima policijske akcije Mreža, bio Marko Milošević, drugi na grupu čiji je vođa bio Siniša Stojičić, a treća na čijem je čelu kao osumnjičeni bio označen Stanko Subotić Cane, koji je u međuvremenu oslobođen.

Postupak u kom je danas izrečena presuda odnosi se na grupu u kojoj su, prema policijskim nalazima, bili Marko Milošević i Mirjana Marković. Njih je Policija sumnjičila za stvaranje kriminalne mreže za šverc cigareta zajedno s Kovačevićem, koji je ubijen, a čija je udovica, danas osuđena Bojana Bajrušević, nastavila njegove poslove. Marko Milošević i Mirjana Marković su u međuvremenu stekli status izbeglica u Rusiji i postupak protiv njih je u prekidu.

Apelacioni sud u Beogradu je 11. decembra 2015. umanjio Kertesu kaznu i osudio ga na dve i po godine zatvora u postupku za šverc cigareta koji je vođen, između ostalih, i protiv nekadašnjeg direktora Carine i Siniše Stojičića, brata Radovana Stojičića Badže, zamenika ministra unutrašnjih poslova, koji je ubijen 1997.

U presudi je, između ostalog, navedeno da je Kertes sa Stojičićem dogovorio da se uvoz cigareta ili ne evidentira ili da se lažno prikaže da je roba u tranzitu i da su cigarete izvezene iz SRJ. Nekadašnji direktor Carine je potom organizovao skladištenje cigareta u magacinima Uprave i njihovu dalju prodaju. Ovaj posao, kako se navodi u presudi, nije bio evidentiran u poslovnim knjigama Carine.

Navodi se i da je Kertes s Radovanom Stojičićem organizovao policijsku pratnju transporta cigareta do kupaca, ali i sprečio bilo kakvu policijsku kontrolu i oduzimanje cigareta.

Dokazi o mreži šverca cigareta

Insajder se švercom cigareta u vreme Miloševićeve vlasti bavio u serijalu Mreža 2006.

Otkriveno je između ostalog koliko su važnu ulogu u švercu cigareta imale, prema policijskim podacima, i državne institucije – Savezna uprava carina, odnosno Mihalj Kertes i DB, odnosno prvo Jovica Stanišić, pa onda i Radomir Marković.

Podatke do kojih je došla Policija praktično potvrđuje i iskaz bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa dat na saslušanju 17. aprila 2003. Kertes je rekao da ga je supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Mira Marković često zvala telefonom i zahtevala da se u zemlju bez kontrole propusti roba koja ulazi za preduzeće Tref Rent a Car.

Ceo serijal Insajdera o švercu cigareta devedesetih možete pogledati na sledećem linku.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here