5000 radnika manje ove godine

0
735

Racionalizacija javne uprave u smislu otpuštanja viška radnika je manje-više završen posao, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ona je najavila da se u 2017. planira odliv još oko 5. 000 radnika u republičkim preduzećima. Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, rekla kako je otišlo oko 23.000 činovnika. Brnabić ističe da ostaje problem u javnim preduzećima u kojima taj posao nije gotov i gde radi 147.000 ljudi.

„U tim republičkim preduzećima je potrebna racionalizacija broja ljudi. Mislim da se u 2017. planira odliv još nekih dodatnih 5,000 radnika“, rekla je ministarka lokalne uprave i samouprave.

Prema njenim rečima, talas otpuštanja u javnoj upravi je završen, ali da je sada važno ostaviti kontrolu zapošljavanjem.

„U martu donosimo novu odluku o zapošljavanju da bi se zadržala kontrola. Neke lokalne samouprave su otišle dosta ispod planiranog broja, neke su ostale mnogo iznad. Zbog toga više neće biti linearnog otpuštanja“, rekla je ona.

Objasnila je da će se uvesti sistem po kome će neke opštine moći da uposle, a neke će morati da otpuste radnike, ali tako da finansijski efekat bude nula. Brnabić je poručila je da opštine koje su bile profesionalne i koje su podnele teži teret reformi mogu da se opuste.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here