Nagrada „Zoran Radmilović“ pripala Branimiru Brstini

0
876

Zaječar –Dani Zorana Radmilovića” završeni su dodeljivanjem glavne festivalske nagrade za najboljeg glumca osmodnevne glumačke fešte Branislavu Brstini, za ulogu Dankana u predstavi „Makbet” Ateljea 212, po tekstu Ežena Joneska, u režiji Anđelke Nikolić.

Odluku je doneo festivalski žiri u kome su bili glumac Milija Vuković (predsednik) i dramski pisci Miloš Latinović i Željko Hubač. Oni su ocenili da je „Branislav Brstina snagom svog dara i ogromnom energijom ,bravurozno predvodeći glumački ansambl, ostvario ulogu dostojnu velikog Zorana Radmilovića”.Dodali su da je Brstina bio „podjednako uverljiv kao uplašeni vlastodržac, osioni vladar, surovi egzekutor i izmanipulisan muškarac”…

Zaječarska publika je glasanjem posle svake predstave za najbolju izabrala predstavu „39 stepenika” pozorišta „Boško Buha”. Ovo pozorište dobilo je i nagradu za vizuelni identitet (scenografiju) „Krstomir Milovanović”. Pomenuti stručni žiri dodelio je i sedam nagrada za glumačke bravure. Dobili su ih Kruševljanin Dejan Tončić (Golubjev u zaječarskoj predstavi „Dosije vojnika Čonkina”), Aleksandar Krstić (Kleon u niškoj predstavi „Herostat”), Violeta Goldman (Glorija Biti u predstavi Madlenijanuma „Konje ubijaju zar ne”), Dimo Dimov u (predstavi „Jedan Džekson viška” iz bugarskog grada Gabrova), Aleksandar Stojković (penzioner, invalid u banjalučkoj predstavi „Sinovi umiru prvi“”, Branimir Brstina ( u „Makbetu” Ateljea 212) i Goran Jevtić u „Buhinoj” predstavi „39 stepenika”.

Publika je povremeno imala drugačije mišljenje od stručnog žirija. Stekao se utisak da su odlične predstave iz Banjaluke i Niša nepravično ostale bez ijedne nagrade i da su neki od glumaca izmakli pažnji žirija.

Ipak, uprkos ogromnim finansijskim teškoćama i dugo blokiranom računu zaječarskog teatra, festival je, na radost brojnih ljubitelja pozorišta i poštovalaca Zorana Radmilovića, održan i uspeo je da sačuva tradicionalno visok umetnički renome. Zasluge za to pripadaju selektoru Aleksandru Milosavljeviću, izuzetno agilnom upravniku zaječarskog teatra Davoru Marušiću, Gradu Zaječaru i republičkom Ministarstvu kulture. Raduje što su sva pozorišta,nastojeći da pomognu domaćinu, gostovala u Zaječaru ispod cene za svoje predstave, a neka i besplatno.

izvor:tanjuginfo\politika

foto:srbijadanas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here