Alep kao grad duhova

0
569

Antički grad gotovo je sravnjen sa zemljom od kada traje građanski rat u Siriji. Desetine hiljada ljudi je napustilo Alep bežeći od pakla rata. Stotine vazdušnih udara nekada najveći sirijski grad pretvorilo je u prebivalište utvara i ruševina.

Sirijske vlasti, potpomognute ruskim vazdušnim udarima, oslobodile su Alep od pobunjenika i džihadista. U toku najžešće ofanzive, iz grada je izbeglo oko 100.000 ljudi.

Iako su Rusija i Turska u utorak postigle dogovor o prekidu vatre kako bi se obezbedila evakuacija pobunjenika i civila, sporazum je suspendovan. Sirijske snage jutros su nastavile da bombarduju poslednja uporišta pobunjenika.

Preostalo stanovništvo je prestravljeno, strahuje od ponovnog pakla rata. Frans pres javlja da preostali stanovnici Alepa trče po ulicama grada u potrazi za skloništem.

„Situacija je strašna u Alepu. Svi se plaše“, rekli su stanovnici i dodali da na ulicama ima mrtvih i povređenih, kojima niko ne sme da priđe.

Skoro sve medicinske ustanove su porušene, pa i lekari volonteri žele da što pre napuste grad glavom bez obzira.

Jedini kontakt stanovništa sa spoljnim svetom su društvene mreže, na kojima se nalaze njihove poruke kojima upućuju pozive za pomoć i opisuju trenutnu situaciju.

Od 2012, kada su počele bitke u Alepu, porušene su brojne monumentalne i istorijski važne građevine. Američki Njujorker nazvao ga je „Staljingrad današnjice“.

Alep je 2006. proglašen za islamsku prestonicu kulture, a važio je i za ekonomski centar i za centar Sirije. U njemu je pre rata živelo oko 2.500.000 ljudi.

izvor:tanjuginfo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here