Bor: HOĆE LI PETROVIĆ PODNETI OSTAVKU?

0
1209
Foto: Solaris MEDIA

Bor, 10. april, S.M. – U političkom životu grada bakra nikako da se smire strasti. Kriza u SNS-u odražava se na celu loklanu samoupravu, a predstojećih nekoliko dana, čini se, biće presudni. Naši izvori saznaju da se na predsednika opštine Bor Živorada Petrovića nastavlja pritisak da podnese ostavku kako bi loklanom samoupravom što pre zavaladala druga garnitura iste političke opcije. Ta, druga ekipa, nije ništa novo, o njoj se poslednja tri, četiri meseca svakodnevno priča pa je postala i glavna tema kuloarskih spletki. Sve se vrti oko toga – da li će i kad Petrović otići, a u njegovu fotelju zasesti direktor RTB – a, šef Odborničke grupe SNS-a u Skupštini opštine i poverenik SNS-a za opštinu Bor, Blagoje Spaskovski ili neko njemu najbliži. U ovoj igri, nije taško zaključutu, sve je u opciji i svako radi svakome „iza leđa“. Na primer, kako rezumeti da je Redakcija Solaris medije dobila dva pisma, u jednom je drvlje i kamenje sasutio na Petrovića, a u drugom je – celo brdo navodnih grehova Spaskovskog i njeova tri vrla saradnika iz TIR-a. Ima tu i dodataka oko sumnjivih tendera u RTB-u, jedan je „težak“ čak 800.000 evra. ITD. Rečju: toliko se nezvanično i dugo izdramatizovala ostavka Petrovića da se tu, što reče narod, ni policija ne može da snađe.

Večeras, u 18 sati, zakazana je hitna sednica Opštinskog odbora SNS-a. Ne zna se dnevni red. Pretpostavlja se da će se više razgovarati o Petroviću nego što će se analiziratri NEUSPEH na predsedničkim izborima.

Šta je to toliko opasno Petrović skrivio pa da se i njegov politički i nepolitički sabrat okrenuo na drugu stranu? Postoji više varijatni koje za sada mogu i da se prećute, ali je jedna sigurna: Spaskvoski želi, nakon očigledne proapsti RTB-a, a pre dolaska Kineza i sličnih, da zbrine svoje odane basenske saradnike i verne poslušnike. Želja mu je, i to se čuje po Boru, da bude i jedino još što nije u ovoj životnoj i radnoj sredini – predsednik opštine. Naravno, kao takav preneće dugogodišnje iskustvo iz RTB-a koje nije nepoznato. Moguće je da se prenese i onih više od milijardu dinara ertebeovskog duga opštini, što bi pomoglo ionako ispražnjenom budžetu.

Petrović je u teškom položaju. Ako ode ostaviće prostor pridošlicama za manipulacije oko njegovog dosadašnjeg funkcionerskog rada. I on to dobro zna. Ako ostane, biće izložen daljim pritiscima i podmetanjima. Bolje je, čuju se mišlejnja, da ostane gde jeste, pa neka o svemu odluče odbornici. Ipak, pre toga ne bi smeo tek tako da dopusti da se s njim igra bilo ko, pa ni onaj koji mu je najviše omogućio da dođe na čelnu poziciju. Šta je Petroviću sad i ovde činiti? Ništa drugo nego da se služi istim metodama kao i njegovi očigledni protivnici iz istog političkog, vladajućeg tabora. Kako oni nalaze prolaze i staze do galvnokomandujućih u SNS-u, tako bi trebao i on da se ponaša. Jer, normalno je da je za sve vreme u SNS-u (član je i Glavnog odbora naprednjaka) stekao neke pozicije, pa i prijateljstva. U slučaju da se mane svega, ostaje gorka pilula građanima: neće sa funkcije otići samo on, nego će, po starom receptu, zaredom krenuti i svi njegovi kadrovi. Doći će kadrovi iz RTB-a, oni koji su, na ovaj ili onaj način, sadašnji grobari nekadašnje privredne uzadnice Srbiije i Jugoslavije.

I najvažnije: kad bi bilo nekog tako snažnog u vrhu SNS-a pa da jednom zauvek preseče ovu nemilu borsku komediju i – dođu novi, mlađi i neiskompromitovani željni dokazivanja i puni energije jer, ruku na srce, ovi sadašnji su se predugo, baš predugo, zadržali. Veme je, ako ništa drugo, onda za smenu generacije. To bi treblo da shvate i Petrović i Spaskovski.

Izvor: SolarisMEDIA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here