Deset srpskih naučnika za čistu 10

0
416

U susret jubilarnom, desetom naučnom druženju, Festival nauke predstavlja deset naučnika koji su svojim znanjem, umećem, trudom i radom pomerali granice u promociji i približavanju nauke posetiocima festivala.

Održan u bivšoj zgradi Geozavoda, pionirski poduhvat zvani Festival nauke je 2007. godine napravio hrabar iskorak u promociji nauke da bi do svog desetog izdanja, koje se energično, setno, sa velikim dozama nauke i prstohvatom zabave sprema od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, postao najveći festival nauke u Jugoistočnoj Evropi.

Posebno, počasno, mesto u priči o osvetljavanju nauke i naučnika u Srbiji tokom ove decenije zauzimaju naučni koordinatori festivala. Oni su ti koji su se iz godine u godinu trudili da posetioce iznenade novim naučnim izazovima i zaintrigiraju još zanimljivijim eksperimentima, sve vreme boreći se protiv brojnih predrasuda i poteškoća koje su sastavni deo svakodnevice naučnika u Srbiji.

Foto: Festival nauke
Foto: Festival nauke

Za poseban festivalski duh već deceniju su „zaduženi“ i brojni naučni demonstratori koji posetiocima približavaju i na poseban način osvetljavaju naučne zavrzlame. Tim Farmaceutskog fakulteta predvodi naučni saradnik i koordinator dr Marko Krstić, koji sa svojim studentima već tradicionalno učestvuje na festivalu.

Više od 600 naučnih demonstratora, 20.000 učenika iz 350 osnovnih i srednjih škola, sve skupa 28.000 ljudi posetilo je za četiri dana deveti Festival nauke, dokazujući da uz pomoć nauke čuda mogu biti svuda.

Više OVDE

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here