Devenport najavljuje protest

0
418

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport će uputiti zvaničan protest Ministarstvu spoljnih poslova i Skupštini Srbije zbog niza uvreda kojima je izložen u srpskom parlamentu, piše dnevni list „Blic“.

Devenport je na Sednici odbora za Evropske integracije trebalo da predstavi izveštaj Evropske unije o Srbiji ali su ga u tome sprečili predstavnici Srpske radikalne stranke i , predvođeni Vojislavom Šešeljom.

Kako navodi izvor Blica, Devenport će tokom sledeće nedelje poslati protest nadležnim ministarstvu i Skupštini Srbije, samo je pitanje u kojoj će formi to biti. List navodi da ne zna da li će to biti protestna nota ili neka vrsta obaveštenja.

Podsetimo, nakon sednice je reagovala i Delegacija EU u Srbiji koja je izrazila žaljenje zbog onemogućavanja da izveštaj o napretku bude predstavljen u srpskom parlamentu.

Devenport spreman da se vrati u Skupštinu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je spreman da se vrati u Skupštinu Srbije i poslanicima predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, što mu je bilo onemogućeno na sednici Odbora za evropske integracije.

Devenport je izrazio spremnost da se vrati u parlament, navodeći da parlament ima važnu ulogu u demokratiji i da u Srbiji ima važnu ulogu u procesu pristupanja EU.

„Ja sam već uputio pismo predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, da je obavestim o tome šta se desilo i da kažem da sam spreman da se vratim na njen poziv, želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja“, rekao je Devenport za RTS.

Komentarišući prigovore poslanika da dokument nije dostavljen na srpskom jeziku i da Britanac ne treba da ubeđuje Srbiju da ide u EU, Devenport je rekao da je obrazloženje spremio na srpskom jeziku i da je Britanac, ali i građanin EU, jer je Britanija još članica EU.

On je dodao da nastavlja da obavlja svoj posao akreditovanog ambasadora.

„Evropska komisija je usvojila svoj paket i strategiju za proširenje i izveštaj o svim zemljama kandidatima, zato me je Odbor za evropske integracije pozvao, a prevod na srpski jezik zahteva jos nekoliko dana, a praksa je da delegacija odmah predstavi važne tačke“, rekao je on.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Devenport je rekao da je izveštaj objektivan, da su preporuke konstruktivne i precizne, kao i da izveštaj izražava zadovoljstvo napretkom Srbije, pozdravlja napredak Vlade Srbije u modernizaciji zemlje i ambicioznim ekonomskim reformama.

„Mislim da treba da se usredsredimo na konkretne preporuke“, rekao je Devenport i dodao da je Evropska komisija već dala preporuku za otvaranje važnog poglavlja 5 o javnim nabavka, što je bitno za efikasnu borbu protiv korupcije.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here