Država produžila rok za izmirenje obaveza najvećim dužnicima

0
2556

Vlada Srbije neurednim poreskim platišama za rudnu rentu produžila je rok za izmirenje svojih dugova sa 12, na 24 meseca.

Kako prenosi „Blic“, to znači da im je odloženo plaćanje za još godinu dana pa će tako državna kasa ostati uskraćena u tom preriodu za skoro 80 miliona evra, koliko 22 državne i privatne kompanije duguju po ovom osnovu.

Ova privilegija im je omogućena izmenom Uredbe o uslovima odlaganja duga po osnovu naknade i korišćenja mineralnih sirovina, koja je doneta nedavno, a kojom se praktično časte najveći dužnici, a to su RTB „Bor“, „Resavica“ i rudnik „Lece“ Miroslava Bogićevića. Njima je, naime, kao kompanijama sa najvećim dugovanjima učinjena usluga jer im je produžen rok za izmirivanje obaveza za još 12 meseci.

Tako je Vlada po ko zna koji put izašla u susret onima koji imaju najveće obaveze prema državi, jer je Uredbom upravo njima omogućila privilegije. Povlastica jeste da svi oni koji državi duguju preko 24 miliona dinara, te svoje obaveze mogu sada da isplateu 24 mesečne rate i to od dana podnošenja prijave za reprogam. Gore su prošli oni koji duguju državi do ovog iznosa jer svoje obaveze treba da izmire u 18 rata dok za one koji za rudnu rentu duguju do 12 miliona ostaje reprogram na 12 meseci.

Izvor „Blica“ iz Vlade tvrdi da je do ove promene došlo kako bi se dala još jedna šansa dužnicima, koji svoj dug nisu izmirili po ranijim kriterijumima.

„Država je do sada uspela da naplati samo simboličnu sumu od najvećih dužnika, kakvi su RTB Bor, Resavica i Lece, iako je po Zakonu o rudarstvu trebalo da inkasira sedam odsto prihoda. Kolike su razmere tog duga, pokazuje podatak da RTB Bor duguje državi oko 5,5 milijardi dinara. Da bi se bar deo tog duga naplatio, izlazi im se u susret produženjem roka za reprogram. Kuriozitet je da od uvođenja zakonske obaveze plaćanja rudne rente, Resavica i Bogićević nisu dali državi ni dinar, na ime ovih dažbina, dok je Borski basen dao neku minornu sumu“, objašnjava sagovornik beogradskog lista.

On dodaje da je Vlada svesna da ovo odlaganje plaćanja dugova može da izazove negativne reakcije kod građana.

Iz Vlade su nezvanično rekli da je ovakvo rešenje predloženo da bi se prevazišle poteškoće poreskih dužnika.

Izvor: 021

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here