Dugovi RTB- a prelaze na građane

0
740

Srbija će ove godine iz budžeta plaćati gubitke koje su javna i državna preduzeća napravila od 2011. do 2015. i to će da traje sve do 2018. godine.

„Ono što je opasnost je da su gomilaju novi gubici i dugovi, što se dogodilo u 2016. godini“, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović za N1.

On je istakao primer RTB Bora koji ne plaća struju i gas, tako da se njihov dug prvo preliva u EPS i Srbijagas, ali će se jednog dana, kako kaže, preliti i u državni budžet.

Petrović kaže da je najveći problem ipak EPS, jer po svojoj veličini može vrlo negativno da utiče na budžet, ali mogao bi i pozitivno ukoliko bi dobro poslovao.

Uslovi za to su, pojašnjava, prvo da se smanji veliki broj zaposlenih, zatim da se reši problem slabe naplate, krađe struje i tehničkih gubitaka, da se kompanija reorganizuje, i tek na kraju da se utvrdi ekonomska cena struje.

Prema njegovim rečima, više od polovine planiranog deficita u budžetu za 2017. potiče od lošeg poslovanja javnih i državnih preduzeća.

Petrović je podsetio da je Vlada Srbije, pre dve godine, kroz program smanjenja deficita sa MMF-om, predvidela smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 75.000.

To je, kako kaže, bilo nerealno smanjenje, ali vlada je to prihvatila kako bi se izbeglo smanjenje plata i penzija.

„To se nije desilo, i ukupno će biti smanjeno za 25.000 i to je prava mera“, dodao je on i upozorio da najveći deo zaposlenih odlazi kroz penzionisanje, ali da to nije racionalan način da se smanji broj zaposlenih.

On je ocenio da se tako dolazi u opasnost da se, usled pritiska da se popune neophodna radna mesta koja su ostala upražnjenja penzionisanjem, talas vrati nazad, i da broj zaposlenih na kraju bude isti, a možda i veći nego pre racionalizacije.

Podsetio je da se to desilo i nakon racionalizacije od 2002. do 2006, kada je broj zaposlenih smanjen za 10 odsto, da bi 2008. godine broj zaposlenih u javnom sektoru bio čak i veći nego 2002.

Saglasan je sa ocenom da su državna preduzeća „rak rana“ srpske privrede, upozorava da je reč o firmama koje ne samo da ne plaćaju komunalije, već ne plaćaju ni poreze, ni potraživanja privatnog sektora, a i zadužuju se kod poslovnih banaka, pa ne uspevaju da servisiraju svoje obaveze, sve se to, kako kaže, na kraju prelije u budžet.

„To je nepravedno i neefikasno. Isisavaju sredstva iz privrede koja bi mogla da se utroše na profitabilne aktivnosti“, upozorava Petrović.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here