Građani Srbije će platiti 150 miliona za novogodišnju rasvetu Beograda!

0
973

Iako je prvobitno planirano da se iz budžeta grada izdvoji 30 miliona dinara za novogodišnje ukrase, nadležni su rešili da „odreše kesu“ i dodaju još 120. To nije jedini trošak, s obzirom na to da će sijalice trošiti tokom jedne večeri oko 70.000 dinara.

“Za nabavku novogodišnjih ukrasa planirano je 30 miliona, ali je posle rebalansa, po odluci gradonačelnika, opredeljeno još 120”, kažu iz JP „Javno osvetljenje“, pišu Večernje novosti. Nadležni utrošeni novac pravdaju činjenicom da će ove godine biti okićeno skoro duplo više „adresa“ nego ranijih prazničnih sezona. “Zbog toga se ove godine za razliku od svih prethodnih, ukrašava 51 lokacija umesto 27.

Ovim sredstvima je obnovljena oprema i za 27 lokacija, koja nije nabavljana poslednjih pet godina”, objašnjavaju iz „Javnog osvetljenja“. Hteli – ne hteli, Beograd je već zasijao, s obzirom na to da su obavljene funkcionalne probe novogodišnjih lampiona. Od 11. novembra sezona će zvanično početi i predviđeno je da traje tri meseca, ali o tačnom datumu gašenja svetiljki još uvek nije doneta odluka. Ono što se sigurno zna, to je da će praznični ukrasi biti upaljeni u isto vreme kao i javna rasveta u prestonici.

Kako navode iz JP „Javno osvetljenje“, instalisana snaga osvetljenja je oko 800 kilovata, odnosno energija koja se potroši za jedan sat je oko 800 kilovata. U proseku, jedan ukras ima oko 30 vati.

Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here