Iz Alepa evakuisano danas oko 1.000 ljudi

0
437

BEJRUT – Oko hiljadu ljudi napustilo je danas istočni Alep, u novoj operaciji evakuacije stanovništva u tom pobunjeničkom delu grada pod opsadom vladinih snaga, rekao je jedan lekarski zvaničnik.

Oko 20 autobusa sa ljudima evakuisanim iz Alepa stiglo je rano jutros u zapadni deo grada, rekao je za Frans pres šef jedinice lekara i volontera koji koordinišu evakuaciju Ahmad al Dbis.

On je rekao da je došlo između 1.200 i 1.300 ljudi, među kojima ima i žena i dece.

Istovremeno oko 500 osoba je evakuisano iz gradova Fua i Kafraja, dva provladina šiitska mesta u susednoj provinciji Idlib, koja su pod opsadom pobunjenika, javila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Juče je prekinuta operacija evakuacije iz ta dva grada kada su naoružani pripadnici ekstremističkog pokreta napali oko 20 autobusa koji su se spremali da evakuišu stanovnike. Šest autobusa je spaljeno.

Evakuacija iz mesta Fua i Kafaja deo je vezanog sporazuma o prekidu vatre kojim se omogućuje da poslednji pobunjenici i civili napuste pobunjeničku enklavu u istočnom delu Alepa.

Opservatorija je javila da su autobusi napustili danas ta dva grada, iz kojih treba da izađe više od 2.000 bolesnih i ranjenih ljudi.

Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here