Japanci izmislili šporet otporan na zemljotres i tajfun

0
2618

Japanski smederevac zaludeo je svet! Osim što je vrlo otporan, njega odlikuje i jedinstven dizajn! Šta mislite, da li je ovaj šporet prevazišao srpski smederevac?

Japanski model peći na drva AGNI hutte osvojio je nagradu na Good Design Awardu za poštovanje principa održivosti koji imaju za cilj da poboljšaju funkcionisanje kako industrije tako i društva. Žiri je tokom ocenjivanja, osim estetskih karakteristika, kao bitan kriterijum postavio uticaj proizvoda na društvo. Japanski smederavac je tu bio bez premca!

Foto: Promo/AGNI
Foto: Promo/AGNI

Za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnjem Good Design Award dosta pažnje posvećeno je mogućnostima proizvoda koje mogu da ispolje u hitnim slučajevima, piše Designboom.

Isao Suiz, dizajner AGNI hutte, istakao je da je upotreba peći na drva u prednosti u odnosu na grejna tela koja koriste gas u slučaju zemljotresa, tajfuna ili drugih elementarnih nepogoda.

Ova peć, osim što predstavlja dodatni izvor grejanja, može služiti i za pripremanje hrane, ali doprinosi i tradicionalnom izgledu prostorije u kojoj se nalazi. Za razliku od naših smederevaca, na japanskom se spremaju morski plodovi…

Foto: Promo/AGNI
Foto: Promo/AGNI

Ova peć ima usavršenu tehnologiju za efikasnije sagorevanje, što znači da se i kedrovina i čempres, koji se izbegavaju kao ogrev, mogu efikasno koristiti i u potpunosti razložiti.

IZVOR: GRADNJA/ LISA.RS, ANĐELA ALEKSIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here