Još uvek nerešena misterija: Kako je Ali Dia zaigrao u Premijer ligi? (VIDEO)

0
927

Fudbaler koji je debitovao u najjačoj ligi na svetu tako što je neko pozvao Grema Sunesa i predstavljajući se kao Žorž Vea garantovao za Senegalca

“Halo, ovde Žorž Vea, imam igrača koji može da bude dobar koliko i ja, želim da dođe kod tebe”. Ovo je čuvena rečenica kojom je započeta jedna od najvećih prevara pre tačno 20 godina. Isti poziv su dobili mnogi, od Harija Rednapa, Grema Sunesa, Tonija Pjulisa, a samo jedna osoba je poverovala u to – Sunes.

On je do tada anonimnog Ali Diju doveo na probu u Sautempton i dao mu dve hiljade funti, smeštaj i hranu za mesec dana. Iako je kako sam tvrdi posle deset minuta već uvideo da nema veze sa fudbalom dao mu je šansu protiv Lidsa da debituje u Premijer ligi.

– Igrao je sa Veom u PSŽ-u, prošle godine je bio u drugoj ligi Nemačke, a kada vas neko poput Žorža pozove morate da razmislite – pričao je tada Sunes. Koliko je bio dobar igrač najbolje govori činjenica da je ušao sa klupe kao zamena za Meta Le Tisijea i da je posle blago rečeno katastrofalne igre izveden napolje posle 53 minuta.

– Odradio sam jedna trening sa njim, u petak pre te čuvene utakmice sa Lidsom. Rekli su nam da je na probi i posle kratkog meča pet na pet sam pomislio “ovaj nije dobar, nema šanse da uspe ovde” – priseća se Le Tisije.

Prevario se, a posle debija su se svi smejali kako Aliju tako i Sunesu.

– Trčao je okolo kao Bambi na ledu, bilo me je sramota da gledam to. U sebi sam govorio “šta ovaj radi, za njega nema nade”. Nisam mogao da verujem kada sam video da se zagreva pored terena kada sam se povredio u 20. minutu. Bio sam uveren da je Sunes to uradio reda radi i da neće ući u igru. Ipak, zamenio me je, bilo je ludo, komično. Nije znao šta radi, na kojoj poziciji igra, samo je trčkarao okolo, ne znam ni da li je znao reč engleskog – sa osmehom objašnjava Le Tisije.

Posle celog cirkusa su oči naravno bilo uprte u menadžera “svetaca”.

– Poslao sam ga na teren iako ga nikad nisam video u utakmici Premijer lige, ali morate da razumete, nisam imao nijednog napadača na klupi kad se Met povredio. Jesam li uživao? Da li vi uživate kada vas neko šutne u prepone? Možda ovo najbolje pokazuje kakvo je stanje u klubu – pričao je Sunes posle te istorijske utakmice.

Već nedelju dana kasnije je svima u klubu bilo jasno da su prevareni pa su brzo prekinuli saradnju sa Senegalcem.

Međutim, to nije bio kraj karijere za njega, odmah posle Sautemptona je igrao za niželigaški klub Blaj Spartanse, a na kraju je stigao i do Gatešheda za koji je postigao i dva gola.

– Gledao sam ga u Sautemptonu što je bilo neverovatno u to vreme – pokušao je menadžer Blaja Piter Herison da objasni odluku o dovođenju napadača.

Poslednja zvanična informacija koju imaju o Aliju je da je 2001. godine diplomirao na Univerzitetu Nortumbrija u Njukaslu. Od tada mu se gubi svaki trag.

DIA: NE ZNAM DA LI JE VEA ZVAO
Držao se Ali Dija svoje priče, pa čak i u razgovoru sa jednim novinarom.
– Sunes mi je rekao da ga je Vea zvao i da je rekao da sam dobar igrač. Ne plašim se to da kažem, dobar sam fudbaler i mogu to da dokažem.
Znači Vea je zvao Sunesa?
– Lično, rekao sam vam, ne znam da li se to dogodilo – rekao je Dija.
Kasnije je Ali objasnio da je “angažovao agenta kada je došao u Englesku i da je možda on zvao trenere predstavljajući se kao Vea”.

SENEGALCI DEMANTUJU“Za reprezentaciju Senegala je odigrao 13 mečeva i postigao dva gola”. Stajalo je u izveštaju “Gardijana” pre 20 godina, ali su Senegalci brzo to demantovali i poručili da “nikad nisu čuli za Diju”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here