Koji je motiv ostavke gradonačelnika Zaječara Velimira Ognjenovića?

0
849
Foto: RTV Bor

PONOVO PRIVREMENI UPRAVNI ORGAN U ZAJEČARU???

Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara, podneo je neopozivu ostavku na mesto gradonačelnika Zaječara. Razlog ove odluke je, kako je naveo za portal Zajecaronline, racionalizacija i ušteda u izbornom procesu.

Redovni lokalni izbori u Zaječaru bi po kalendaru trebalo da se održe u junu, i to samo  dva meseca nakon što građani Zaječara budu izašli na predsedničke izbore.

Doneo sam odluku da skratim svoj mandat i podneo sam neopozivu ostavku. – Rekao je Ognjenović. – Kako bi smo taj izborni proces racionalizovali i u budžetu grada Zaječara uštedeli pet do šest miliona dinara, odlučio sam da podnesem ostavku.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi Velimir Ognjenović ostaće na mestu vršioca dužnosti gradonačelnika sve do izbora novog. Ukoliko se novi gradonačelnik ne izabere u roku od 30 dana, stvara se zakonska mogućnost za uvođenje privremene uprave a nakon toga i za raspisivanje lokalnih izbora. Zaječar je poslednji put imao privremenu upravu 2013. godine.

Samostalni odbornik i član odborničke grupe Svi za Zaječar Dejan Zdravković kaže da bi za Zaječarce mnogo bolje bilo da se lokalni izbori održe u junu i da priča o uštedi budžetskog novca nije osnovni motiv ostavke gradonačelnika, koji je na mestu prvog čoveka grada od 2013. godine.

– U obrazloženju neopozive ostavke gradonačelnika Velimira Ognjenovića stoji da je zbog uštede rešio da podnese ostavku i da se umesto redovnog termina za održavanje lokalnih izbora početkom juna ove godine, grad uvede u privremene mere, odnosno, da se krajem februara postavi privremeni organ čime bi se stekli uslovi da se lokalni izbori poklope sa predsedničkim, a verovatno i sa prevremenim republičkim izborima. To je klasična farsa i zamajavanje Zaječaraca. Gradonačelnik je javno na sednici Gradskog veća i u Skupštini grada Zaječara rekao da je iz budžeta OTETO 280 miliona dinara , a znajući da je on jedini odgovoran za izvršenje budžeta, postavlja se pitanje kakva je to ušteda od par miliona dinara u odnosu na tih 280 miliona koliko ih je nestalo. Ovaj potez je klasična zamena teze. Ideja je da se u vreme predsedničkih održe i lokalni izbori i da se pod okriljem državne propagande u Zaječaru za lokalne izbore „kandiduje” Aleksandar Vučić i da se njegove ime „veže” i za odbornike, i za gradonačelnika. Kao samostalni odbornik u gradskom parlamentu, odgovorno tvrdim da bi za Zaječar bilo bolje da se izbori održe juna jer tada neće moći da učestvuju državni mediji u kampanji, kao što će biti za predsedničke i vanredne lokalne izbore. –  Zdravković obrazlaže svoj stav za list Timok

On navodi da je jedan od motiva ostavke gradonačelnika, sada već bivšeg, formiranje udruženja građana sa kojim će izaći na predstojeće lokalne izbore.

– Ognjenović će sada imati vremena da napravi grupu građana sa kojom će izaći na lokalne izbore, a siguran sam da ima dogovor sa naprednjacima da naprave posleizbornu koaliciju i ponove čine vlast. – Objašnjava Zdravković.

Izvor: LIST TIMOK / A.P.M.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here