KOLIKO BLAGOJE SPASKOVSKI KOŠTA SRBIJU

0
704

Autor: Branislav Mihajlović

Država Srbija se već deceniju ipo paralelno kreće u dva divergentna pravca. Deklarativno se zalaže za pristupanje Evropskoj uniji i postizanje evropskih standarda u svim sferama života, dok u realnom životu izostaje implementacija tih proklamovanih ciljeva. Kao posledicu imamo urušavanje kompletnog sistema vrednosti našeg društva. Privreda je tragičan primer takvog procesa, a RTB Bor je njegova paradigma. Država Srbija je dozvolila sebi da je jedan šarlatan i manipulator, potpomognut od istih takvih u Nemanjinoj ulici, dovede u situaciju da napravi najveću promašenu investiciju u svojoj novijoj istoriji. Ukupna šteta Državu će koštati dve milijarde dolara, a da bi se otklonile posledice takvog javašluka i RTB Bor doveo u stanje tehnološki optimalnog, ekonomski rentabilnog i ekološki održivog poslovanja potrebna je još jedna milijarda, ukupno tri milijarde dolara.

Blagoje Spaskovski je postavljen na funkciju VD direktora RTB Bor početkom novembra 2008. god. Od tada je prošlo punih osam godina i evo počinje deveta. U tom periodu odigralo se mnogo značajnih događaja, od kojih je od najvećeg značaja usvajanje i realizacija „Programa revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta“. Krovni dokumenat tog programa je bio „Biznis plan za proizvodnju bakra za poeriod 2011 – 2021. god.“ Taj dokument je polovinom 2011. god. usvojen od svih rukovodnih organa RTB Bor i Vlade Republike Srbije. Po njemu je trebalo postići tri krucijalna cilja:

1. Ostvariti proizvodnju 80.000 t bakra godišnje iz sopstvenih koncentrata
2. Obezbediti ekonomski rentabilno poslovanje i
3. Dostići ekološke standarde i norme i obezbediti njihovu održivost Realizacija investicionog programa je trebala biti završena krajem 2013. god, ali je ona trajala sve do prve polovine 2015. god. Ukupna vrednost investicija je planirana na 619 miliona dolara, što je sa tadašnjim odnosom dolar:euro od 0,7 iznosilo 450 miliona eura. Taj novac je potrošen, ali ciljevi proklamovani Biznis planom nisu dostignuti. Ni jedan od napred postavljenih krucijalnih ciljeva nije ostvaren.
Biznis plan RTB Bor – krovni dokument programa razvoja RTB Bor

Ako se razmatraju po celinama, neostvareni ciljevi koji su postavljeni u Biznis planu se izražavaju kroz gubitke koji imaju tri značajna aspekta:

1. Gubici usled neostvarenog nivoa proizvodnje – neostvarenog prihoda
2. Gubici usled neostvarenih troškova proizvodnje – gubici u ceni koštanja i
3. Gubici usled neuspešnih investicionih ulaganja

Gubici usled neostvarenog nivoa proizvodnje – U donjoj tabeli se može videti pregled odnosa planiranih i ostvarenih količina bakra u RTB Bor u periodu od 2011. god. zaključno sa 2016. god, kao i finansijski gubitak zbog neostvarene proizvodnje prikazan kroz neostvaren prihod.

Ceo tekst pročitajte na dostajebilo.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here