Lekari sami kupuju opremu!

0
742

Zdravstvene ustanove neophodna sredstava za rad nabavljaju od svog novca, posredstvom RFZO i gradskog sekretarijata. Problem je što se novac za sanitetski materijal, ali i medicinsku garderobu, raspodeljuje po prioritetima

MINISTARSTVO zdravlja formiralo je specijalnu komisiju koja obilazi beogradske domove zdravlja. Kontrolišu se radna disciplina, urednost, odnos prema pacijentima… Iako su saglasni da je kontrola potrebna, predstavnci Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva ističu da nemaju osnovne uslove za rad, pa su neki od njih prinuđeni da sami kupuju stetoskope, aparate za pritisak, uniforme…

Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, pi-ara sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva, sredstva za rad nabavljaju zdravstvene ustanove u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Takođe, mora se ispoštovati i zakonska procedura raspisivanja javnog tendera što može dugo da potraje, tako da se mnogi lekari snalaze kako znaju i umeju.

– Nedavno je pukao stetoskop, koji je bio moj i kupila sam novi. Košta 41.000 dinara, što za moju platu nije mala suma – kaže dr Dimitrijević. – Niko me nije terao na to, mogla sam da se obratim svojoj ustanovi, ali znam da bi to potrajalo. Sama sam kupila i terensku torbu, pošto ponekad radim kao ispomoć na terenu, a za rad u ordinaciji koristim i svoj lični aparat za merenje pritiska. Uniformu smo dobili pre nekoliko godina, a potrebna su bar dva kompleta, pa je mnogi kupuju sami. Pantalone koštaju od 1.500 do 2.000 dinara, a isto toliko je i bluza.

Uprave domova zdravlja tvrde da nema potrebe da lekari sami kupuju pomenute aparate, ali se dešava da ponegde sami nabavljaju uniformu. Prema rečima prim. dr Vesne Janjušević, direktora DZ „Stari grad“, za nabavku stetoskopa, aparata za pritisak, lekarskih torbi i drugog medicinskog inventara novac obezbeđuje RFZO prema planu doma zdravlja.

– Osnovni problem je što su sredstva za medicinski i sanitetski materijal opredeljena ustanovi u ukupnom iznosu, pa se raspodeljuju prema prioritetima – objašnjava dr Janjušević. – Pošto su reagensi, gaza ili zavoji prioritet, ustanova koristi sopstvena sredstva, ako ih ima, za nabavku navedenog inventara. Novac namenjen za materijalne troškove nije dovoljan ni za održavanje opreme, a kamoli za nabavku uniformi i lekarskih torbi. Ipak, nema potrebe da lekari kupuju stetoskope i aparate za pritisak, ali, nažalost, sve više zdravstvenih radnika kupuje uniforme, pošto su kupljene 2012. godine.

Primarijus dr Dragana Krivokapić, direktorka DZ „Čukarica“, kaže da je dom zdravlja nadležan za nabavku osnovnih sredstava koja su neophodna za rad lekara i medicinskog osoblja. Ona ističe da se ova oprema kupuje svake godine.

– Obično se krajem godine radi nabavka kako bi sve u sledećoj godini nesmetano funkcionisalo – navodi dr Krivokapić. – Unazad nekoliko godina se nije dogodilo da bude oboren tender. Dom zdravlja unapred dobro planira i ne dešava se da lekari nemaju sa čime da rade. U našoj ustanovi niko ne kupuju sam uniformu, klompe, niti sredstva za rad. Dom zdravlja, obično, jedne godine nabavlja radnu obuću, a sledeće uniforme.

SEKRETARIJAT SE NE BAVI UNIFORMAMA

PRECIZNE i ažurirane podatke u vezi sa nabavkom medicinske opreme imaju same zdravstvene ustanove – navodi se u odgovoru Sekretarijata za zdravstvo. – Sekretarijat za zdravstvo nije se nikada do sada bavio nabavkom uniformi, već je to procedura koju sprovodi sama ustanova za svoje zaposlene. Što se tiče medicinske opreme, Sekretarijat za zdravstvo za svaku godinu svojim finansijskim planom predviđa nabavku medicinske i druge opreme, prema prioritetnim zahtevima direktora zdravstvenih ustanova.

FOTO: D.JEVREMOVIĆ
IZVOR: NOVOSTI ONLINE/B.BORISAVLJEVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here