Majci petoro dece ne daju dečiji dodatak!

0
483
Child sleeping on a bench in a hut in rural Peru near the Sipan archeological site. The bare feet girl has finished a meal of noodles at the table. The setting suggests that the family is poor or lives in poverty, though the child appears to be well nourished. The child takes her siesta on a warm August afternoon., Image: 188468460, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Sanja Arsenijević (31) iz Kragujevca, majka petoro dece, i pored toga što nema nikakvih prihoda, nije mogla da dobije dečiji dodatak.

eodora (11) Luka (9), Ljubina (7), Rajko (5), i Stefan (2), žive od milosti komšija i rođaka.

– Kuća, u kojoj živimo, nema krov. To je pomoćni objekat na rođakovoj imovini. Dragan, moj muž, je na lečenju već četiri meseca. Dobio je moždani udar. Ima 48 godina. Danas mu je rođendan. Ne može da se javi na telefon, ne može da priča. Oduzete su mu obe strane tela, priča kroz plač Sanja.

– Podnela sam zahtev za dečiji dodatak. Ja ne radim nigde, on je bolestan. Nemamo prava na socijalnu pomoć, jer muž ima neku zemlju na selu, koju je nasledio. A za dečiji dodatak sam prikupila sve papire. Jedan je nedostajao. A to je dokument o kvadraturi kuće i porezu na nju. A kuća nije naša, nije uknjižena, nisu došli ni službenici koji treba da mere kuću radi uknjiženja. I tako sam ostala bez dečijeg dodatka. Taj novac, koji bi trebalo da dobijemo, je oko 9.000 dinara, za četvoro dece. To nije neki novac za mnoge, ali je za nas veliki… Rođaci nam donesu neku hranu sa sela. Dvoje dece ide u školu. Lekove za muža moram da kupujem sama, samo lečenje u bolnici sam platila 4.000 dinara. Kada bi imali dečiji dodatak, bio bi nam plaćen i deo struje, a ovako ni to nemamo.

U naselju Stanovo je ova porodica ostavljena na milost i nemilost života. Grad je prošle godine pomogao sa 20.000 dinara, jednokratno. Od tada nikakve konkretne pomoći nema.

– Rodila sam petoro dece, i na kraju se pokazalo da to nije prednost, nego sramota. U ustanovama su me službenici često pitali „što tražite pomoć, a rađali ste toliko dece“. Ja sam ponosna na svoju decu, i na to što sam majka. A sramota je na drugoj strani, jer zbog jednog papira niko ne brine o nama.

Nemamo svoju kuću, i zbog toga nemamo ni dečiji dodatak, priča Sanja.

Na ulici od prošle godine

Privatni izvršitelj je prošle godine prodao dug za 5.500 evra, od 170 kvadrata, koja je bila procenjena na 66.000 evra. Tada se Dragan Arsenijević, polio benzinom i pretio da će da se spali kada su sudski izvršitelji došli da ga isele iz njegove kuće. Žena i deca su mu ostali na ulici. Arsenijevići su tada mogli samo da pokupe tanjire i posuđe i da sakupe dečje stvari. Iz Komore izvršitelja Srbije su izjavili za Alo! “da je pravda ostvarena“, jer je „bivši vlasnik boravio u nekretnini koja je prodata na ime duga i nije njegovo vlasništvo na osnovu pravosnažne presude“.

(Izvor: Alo)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here