Moguće da izbori budu 9. aprila

0
476

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da postoji mogućnost da prvi krug predsedničkih izbora bude održan 9. aprila, a da izbori budu raspisani krajem februara ili početkom marta.

Nikolić je izjavio da je sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o svojoj kandidaturi i da će
javnost o tome biti na vreme obaveštena.

Na pitanje o medijskim spekulacijma da bi izbori mogli da se održe 9. aprila, kazao je da je i on proučavao ustavne i zakonske rokove za održavanje izbora i da izbori moraju da se završe mesec dana pre isteka njegovog mandata, odnosno 30. aprila ili 1. maja.

„Prema tome u nedelju, 23. aprila mogao bi da bude drugi krug predsedničkih izbora, a prvi krug 9. aprila, a izbori bi mogli da budu raspisani krajem februara ili početkom marta“, rekao je Nikolić.

Parlamentarni izbori zavise od Vučića, ja mislim da treba češće proveravati volju građana
Na pitanje o eventualnom održavanju i vanrednih parlamentarnih izbora tog dana, on je rekao da je to u rukama predsednika Vlade.

„O parlamentarnim izborima morate sa predsednikom Vlade, u njegovim rukama je ostavka Vlade koja može da izazove nove parlamentarne izbore, ja na to ne utičem niti mogu da utičem, ja mogu samo da posavetujem“, rekao je Nikolić.

Kako je dodao, ako Vlada želi da proveri posle nekih mera svoju popularnosti i da osigura mandat od četiri godine to je pravo Vlade, i Ustav Srbije joj to dozvoljava.

„Ja mislim da u vreme u tranziciji kada se tako kupne promene u društvu dešavaju bolje češće proveravati volju gradjana i bio sam protiv toga kada su posle 2000. godine vlade uporno pokušavala da opstanu četiri godine a sporovdile su mere za koje se vidi da su nepopularne i da bi ih trebalo proveriti“, dodao je Nikolić.

On je istakao da on ima poverenje u sadašnju Vladu i da vidi da dobro rade.

„Ali, ako žele da provere to što rade i ako se čini da je parlament postao mesto u kome se teško donose krupne odluke zato što se koristi za promocije čak i nekih loših ideja onda Vlada može to jednostavno da reši na ovim izborima“, naveo je predsednik Srbije.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here