Na kazanu Narodne kuhinje 770 Zaječaraca

0
1614
Foto: RADIO MAGNUM

Kuvani obrok Narodne kuhinje u Zaječaru dobija 770 Zaječaraca sa statusom socijalne ugroženosti. Od ovog broja, 310 korisnika nalazi se u zaječarskim selima a među korisnicima Narodne kuhinje je čak 120 dece.

IZVOR

Socijalno ugroženim licima često je jedini obrok u toku dana upravo onaj koji dobiju u Narodnoj kuhinji u Zaječaru. Najteža situacija je u udaljenim zaječarskim selima gde su starija i bolesna lica. Prema rečima Vladana Markovića, sekretara Crvenog krsta u Zaječaru, 2012. godine, kada je krenula distribucija hrane u selima, broj korisnika ove vrste pomoći bio je oko 150, sada je udvostručen.

„Mi imamo dva načina distribucije obroka, jedan je za gradsko područje, tu imamo dva distributivna punkta, jedan je u samom Crvenom krstu a drugi je u Kotlujevcu. Distribucija se vrši svakog dana a reč je o jednom kuvanom obroku i vekni hleba. U selima je situacija složenija, pa distribuciju hrane vršimo jednom nedeljno i tada korisnicima delimo po šest obroka, odnosno pet kuvanih obroka, jedan suvi obrok i jedna vekna po članu porodice“, ističe Marković.

I u narednom periodu će Crveni krst  u Zaječaru raditi na tome da mesne zajednice evidentiraju sve meštane kojima je pomoć preko potrebna jer tu najčešće dolazi do problema.

„Meštani sela su često ti koji dolaze da nam prijave da je neko od komšija ili meštana na rubu egzistencije, umesto samih mesnih zajednica. Mnogo bi lakše bilo kada bi mesne zajednice same dostavljale spiskove najugroženijih lica Centru za socijalni rad ili Crvenom krstu, kako bi mogli odmah da reagujemo i pomognemo onima kojima je pomoć neophodna. Na selima su uglavom staračka domaćinstva, odnosno 98% korisnika su starija  i iznemogla lica i njima je pomoć preko potrebna“, napomenuo je Marković.

Prema Markovićevim rečima, Narodna kuhinja nije samo kuvanje obroka. Zaječarski Crveni krst pruža i druge oblike pomoći korisnicima Narodne kuhinje, posebno deci i starijim licima. Ove godine je rađena i anketa na osnovu koje se došlo do zaključka da tridesetoro dece želi  da se bavi sportom, međutim nije u mogućnosti da to i radi zbog nedostataka novčanih sredstava. Zbog toga je Crveni krst uz pomoć raznih lokalnih i međunarodnih donatora i sportskih klubova, omogućio da se ta dece bave sportom. Sportska oprema je kupljena a najmlađi korisnici Narodne kuhinje besplatno treniraju sport za koji su se opredelili. Osim toga, u narednom periodu će se poseban značaj dati starijim licima na selu, koja su ostavljena, iznemogla i bolesna i kojima je pomoć najviše potrebna, najavljuju u zaječarskom Crvenom krstu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here