Namerno štelovali račune da bi smanjili gubitke EPS-a

0
567

Povodom izjave premijera Aleksandra Vučića da je EPS svesno i namerno naduvavao decembarske račune za struju pokrenuta je interna istraga u tom javnog preduzeću.

Kako piše “Blic”, rezultati interne istrage ukazuju na to da decembarski računi nisu uvećani greškom, već da je sve bilo organizovano i planirano.

Tačnije, očitana potrošnja sa terena je korigovana, a sumnja se da je to urađeno kako bi se smanjili efekti negativnog poslovanja u nekim organizacionim celinama “EPS distribucije”.

Sagovornik tog lista objasnio je kako je sve rađeno.

“Upisan podatak o potrošnji sa jednog brojila je bio 687 kilovata. Međutim, on je naknadno uvećan za 93 kilovata, pa je potrošaču obračunat dug od 760 kilovata. Ova, ali i druge korekcije ukazuju na to da su rukovodioci decembarsku potrošnju uvećavali u proseku za 20 do 30 odsto.”

Ova kriminalna akcija izvršena je u nadi da neće biti otkrivena jer računi nisu enormno uvećani.

– Plan su im pokvarili ljudi koji su očitavali brojila, koji su lažno prikazali da su brojila čitali 1, odnosno 2. januara, a u stvari su taj posao obavili sa četiri do pet dana zakašnjenja. To je dodatno nekim potrošačima uvećalo račune, pa su tako i uočene nepravilnosti – kaže sagovornik “Blica”.

Postavlja se pitanje koliko je građana ranije možda bilo oštećeno sličnom metodom.

Kako je ranije saopšteno, vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić smenio je direktora Sektora za podršku tržištu i smanjenje gubitaka iz Beograda Žarka Šantrića, direktore ogranaka Kraljevo i Jagodina Srđana Đurovića i Dobricu Miloševića, kao i šefa Službe za kontrolu mernih mesta iz Niša Miloša Petrovića.

Bez funkcije je ostalo i četvoro direktora iz JP EPS, čija je nadležnost bila povezana sa distribucijama, a to su direktorka Sektora za brigu o korisnicima EPS-a Sonja Milojević, direktor Odseka za tehničke usluge iz Jagodine Miomir Papović, kao i rukovodioci sektora za brigu o korisnicima iz Kraljeva i Kragujevca Mile Milošević i Vojkan Vučković.

Blic / Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here