(Ne)ispravne kaše: Krivac zemljište, voće ili proizvođač?

0
2690

Nakon što je Ministarstvo zdravlja osporilo zdravstvenu ispravnost dela kašica za ishranu beba Juvitana, kompanija Swisslion tvrdi da je imala sve neophodne sertifikate o ispravnosti. U kakofoniji saopštenja, roditelji su zbunjeni – i zanima ih jedino odgovor na pitanje – da li je hrana za bebe bezbedna?

Umesto na policama, Juvitanine kašice danas su iza rafova, povučene iz prodaje, a u javnosti, za to vreme, konfuzija. Na portalu Bebac kažu – roditelji nisu dobili adekvatne informacije šta se zapravo zbiva.

„Mislimo da je zaista skandalozno i veoma zabrinjavajuće da roditelji iz medija saznaju da se u tri kašice nalazi pet otrova. Ministarstvo i nadležne institucije su morale reagovati adekvatnije u ovoj situaciji. Na njima je bio zadatak da roditeljima daju uputstva i način kako da se uopšte ponašaju u ovakvoj situaciji“, kaže Nataša Šaru, sa portala Bebac.

Zbog toga, mnogi roditelji se odlučuju da izbegavaju kupovnu hranu za bebe, i opredeljuju se da je pripremaju sami.

Ukoliko mislite da je zdravije da voće kupite na pijaci i pripremite ga kod kuće, u zabludi ste. Kako kažu stručnjaci, nivo pesticida koji je dozvoljen u slobodnoj prodaji daleko je viši od od onog koji je predviđen za dečiju ishranu.

„Da li je moguće uzgajati voće bez pesticida?“

Swisslion - juvitana
Swisslion – juvitana, Foto: N1

Za to vreme, kompanija „Swisslion“ žestoko optužuje državu, postavljajući pitanje – da li je u Srbiji uopšte moguće uzgajati voće koje nije puno pesticida.

„Da li je kontaminirano – zatrovano obradivo zemljište na teritoriji Srbije i da li se na takvom zemljištu može obezbediti zdrava sirovina, za zdrav finalni proizvod, za ljudsku ishranu?“, navodi se u saopštenju Swisslion.

Umesto države, odgovaraju stručnjaci i kažu, ukoliko se proizvod koji je kontaminiran našao na rafovima – krivica je isključivo na proizvođaču.

„Ja ne znam ko dovodi u pitanje generalno stanje srpskog voćarstva – ako postoji negde da je uvedena savremena tehnologija u poljoprivredi, onda je to srpsko voćarstvo“, kaže Zoran Keserović, član odbora za selo SANU.

Pored toga, kažu, dešavaju se incidenti, ali argument da je voćarska proizvodnja u Srbiji problem – ne pije vodu.

„Svaki proizvođač mora da obezbedi kvalitetnu sirovinu. Na koji god način. Da li korišćenjem domaćih sirovina ili uvozom – ne postoji opravdanje da na tržištu nema kvalitetnih proizvoda“, kaže Srđen Rončević, sa departmana za hemiju PMF-a.

Međutim, dodaju, kako bi bili stoprocentno sigurni da nedozvoljene supstance neće završiti u ovim teglama, trebalo bi zakonom naložiti odvojene voćnjake, gde bi se uzgajalo samo voće za ishranu najmlađih. Ideja u Srbiji stara 20 godina, međutim, nikad sprovedena.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here