Neki će ostati bez jednokratne pomoći, a neki i BEZ CELE PENZIJE

0
820

Jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara, koju je Vlada pre mesec dana dodelila svim penzionerima u Srbiji, neće dobiti oni koji su podneli zahtev za penziju, ali je on još u proceduri. Još jedna vest za penzionere – oni koji nisu izvadili novu ličnu kartu neće moći da podignu penzije.

Kako pišu „Večernje novosti“, jedan od uslova za isplatu jednokratne pomoći je da penzioner ima pravo na oktobarsku penziju. Međutim, to nije dovoljno za one kojima penzija za taj mesec pripada, ali im još nije isplaćena zato što se njihovi podaci obrađuju.

Kako za ovaj list kaže Jelica Timotijević, direktorka sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu, zaključkom Vlade izričito je definisano da pravo na jednokratnu isplatu imaju korisnici koji su zaključno sa 14. novembrom 2016. u evidenciji PIO fonda za isplatu penzija.

Ona je navela da je u ove svrhe krajem novembra isplaćeno 8,5 milijardi dinara za oko 1.695.000 penzionera, korisnika prava na privremenu naknadu po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti i invalidne dece koja imaju pravo na privremenu naknadu za vreme nezaposlenosti sa prebivalištem u Srbiji.

U PIO fondu još nemaju podatak koliko je penzionera u međuvremenu preminulo ne dočekavši svojih 5.000 dinara.

Bez nove lične karte nema ni penzija?

Probleme oko penzija imaće i oni koji nisu izvadili nove lične karte. Naime, rok važenja starih ističe 31. decembra 2016. godine, a oni koji nisu nabavili nove imaće veliki problem kako od Nove godine u bankama i poštama da podignu penzije, jer im stara više neće važiti.

– Na koji način će se banke odnositi prema činjenici da je lična karta istekla, pri čemu nije sporan identitet građanina, kao i osnov isplate penzije, nije u nadležnosti MUP-a – kažu u policiji, pišu Novosti.

U bankama još ne znaju kako će se u tom slučaju ponašati, ali postoji mogućnost da se penzioneri koji nisu izvadili nove lične karte nađu u problemu.

Izvor: Novosti / Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here