Nema više simbola palićkog Zoo vrta: Preminula slonica Marta

0
774

Slonica Marta, najpoznatiji indijski slon u Srbiji, ali i šire, stanovnica palićkog Zoološkog vrta, preminula je u 41. godini u ponedeljak oko 20 časova.

U Zoološkom vrtu kažu da još uvek čekaju zvaničan izveštaj veterinara o uzroku njene smrti, ali je pretpostavka da je Martu izdalo srce što je u njenim godinama česta pojava.

Marta je rođena u Indiji 1. jula 1975. godine, a na Paliću živi od 31. jula 1980. godine.

– Oko 16 časova u ponedeljak je legla što je jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce slonova. Na sve načine smo pokušavali da je podignemo svi zajedno sa timariteljima, ali nije moglo. Ostala je da leži i veterinar je oko 20 sati proglasio vreme smrti. Pretpostavljamo da je u pitanju srce, ali još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj – kaže za „Blic“ Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću i dodaje da je Martina smrt veliki gubitak za ovu ustanovu.

Marta je bila jedna od najvećih atrakcija Zoo vrta, učestvovala je u programu hranjenja životinja, deca su uživala u njenoj blizini i često je hranila „gugijem“, čak je imala i svoju „Fejsbuk“ stranicu. Međutim, kako kažu nadležni, Marta je već jednom bila na ivici života i smrti.

– Pre pet godina je isto legla, ali u dvorištu i tada je verovatno trajno oštetila pluća i srce. Posledice toga nisu bile vidljive, ali zbog takvih oštećenja slonovi mogu još najduže da žive četiri do pet godina. Njene godine života, 41. su kao oko 70 godina naših i u tom životnom dobu se već može svašta očekivati. Bila je zaista omiljena i među posetiocima i zaposlenima – kaže Petar Savić.

Martina kuća je pre nekoliko godina renovinarana i ona je za kratko vreme navikla na novu slonaru sa dvorištem, a 2012. godine jedan od njenih timaritelja je šest meseci radio sa njom vežbe i naučio je da po komandi podiže nogu na postolje. To je bilo neophodno da bi joj se stopala mazala kremom, a nokti pedikirali.

Nažalost, Marte više nema, i deo njenih ostataka će, prema ugovoru sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu, biti sačuvani u toj ustanovi, a ostatak će morati da se ukloni po zakonskoj proceduri u somborskoj kafileriji, najbližoj Subotici i Paliću.

 

(izvor:Blic)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here