Nikolić ima ciljeve kao Milošević

0
530

Priština — Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da predsednik Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Kako kaže, Kosovo je sa druge strane zainteresovano za dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Nikolić je izjavio da je spreman da na Kosovo pošalje vojsku ako se dovedu u opasnost životi Srba.

„Pretnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je ocenio da su pretnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

„Uprkos starom jeziku pretnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovođenja postignutih sporazuma između dve zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Srbije“, kaže Tači.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbegnute dalje tenzije političke i bezbednosne situacije na Kosovu i regionu zaustavljanjem ulaska na Kosovo „ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo“.

Ističući da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u poslednje vreme kao deo starog scenarija Srbija je „na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu“.

„Deo tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzije na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i međunarodnim konvencijama”, rekao je kosovski predsednik.

Tači je izrazio nadu da su vlasti u Srbiji shvatile da je njihovo delovanje „bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koji se promoviše u regionu“.

„Kosovo kao i uvek ostaje opredeljeno za dijalog i saradnju u službi mira i stabilnosti u regionu“, dodao je Tači.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here