NOVE ZLOUPOTREBE U SISTEMU EPS

0
2498

Zbog zloupotreba naloga za službena putovanja i naplate dnevnica „EPS Distribucija“ probila je još u oktobru za čak 67 odsto budžet planiran za ove namene za celu 2016, saznaje „Blic“.

Tako bar pokazuje računica Sindikata radnika EPS, koji je zatražio od Nadzornog odbora da preispita uzroke za enormno trošenje para za službena putovanja, kao i objašnjenje razloga za uvođenja pismene izjave o odricanju zaposlenih od dnevnica koju je potpisao direktor Bojan Atlagić. Pored toga, od Atlagića su tražili i da da na uvid da sve službene naloge po kojima su isplaćene dnevnice, a pošto je on to odbio, sindikalci su napustili sednicu uz optužbe da je on umešan u rasipanje para.

Izvor „Blica“ iz „EPS Distribucije“ tvrdi da je razlog za ovakvo prekoračenje to što je jedan broj zaposlenih naplaćivao kao troškove službenog putovanja svakodnevni dolazak na posao iz Novog Sada i nekih drugih delova Vojvodine u Beograd, iako na to nemaju pravo.

– Ovaj izum je zaživeo od jula prošle godine sa novim rukovodstvom, koje je uglavnom iz Vojvodine i putuje svakodnevno. Oni su smislili kako da pored svojih plata dodatno zarade još od 40.000 do 60.000 dinara, i to uz pomoć putnih naloga koji su pisani za svakodnevna putovanja od Novog Sada ili drugih gradova do Beograda na osnovu kojih su dobijali dnevnice. Neki su naplaćivali i gorivo za automobile, mada im je za dolazak do radnog mesta obezbeđen i plaćen prevoz – kaže naš sagovornik.

Kako navodi izvor „Blica“, kada su sindikati to otkrili, direktor Bojan Atlagić je propisao uputstvo o restriktivnom odobravanju službenih putovanja kojim je tražio da se zaposleni pismeno odriču isplate dnevnica.

– To je protivzakonito, a smišljeno je kao način da se zataška cela afera i da se izađe iz lavirinta u koji su umešani i neki bliski saradnici sadašnjeg direktora Atlagića – objašnjava naš sagovornik.

Njegovu priču potvrđuje i Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS.

SAMO U JEDNOM DANU PO OSNOVU NALOGA ZA SLUŽBENO PUTOVANJE ZA JEDAN SEMINAR I KOTIZACIJE ISPLAĆENO JE 750.000 DINARA

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS

– Ovo je neviđeni skandal, jer je do kraja oktobra iz fonda za službena putovanja „EPS Distribucija“ isplatila 167 odsto novca predviđenog za dnevnice u 2016. Samo u jednom danu po osnovu naloga za službeno putovanje za jedan seminar i kotizacije isplaćeno je 750.000 dinara. To je nečuveno i tražio sam od Atlagića da Nadzornom odboru dostavi svu dokumentaciju o službenim putovanjima, ali on je to odbio i ja sam napustio sednicu NO. Oko ovoga i policija će imati posla jer je reč o krivičnom delu. Nemaju pravo pojedinci koji putuju iz Vojvodine da naplaćuju dnevnice pošto im je obezbeđen i plaćen prevoz. Pored toga sindikat je tražio i da se objasni s kojim pravom je direktor Atlagić tražio da se zaposleni pismeno izjašnjavaju o odricanju od dnevnica, što je protivzakonito. Drugim rečima, on je smislio kako da se šteta od bezobrazluka i kriminala pojedinaca prevali na leđa nedužnih radnika EDB – kaže Đorđević za „Blic“.

„EPS Distribucija“: Nije bilo zloupotreba

S druge strane, u „EPS Distribuciji“ sve negiraju, iako „Blic“ ima dokument u kome se kaže da se menja režim slanja na službeni put „u cilju otklanjanja zloupotreba u predmetnom postupanju (isplata dnevnica) i da će se primenjivati restriktivni pristup upućivanja na službeni put“.

Foto: RAS / RAS Srbija

Pozvali smo se i na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja i zatražili da nam se za određene radnike (za koje smo imali uvid u putne naloge) dostave podaci koliko im je isplaćeno za jul, avgust, septembar i oktobar 2016. godine po osnovu dnevnica, goriva i putnih troškova.

– Navedenim licima je poslodavac organizovao sopstveni prevoz i nisu im isplaćene dnevnice, gorivo i putni troškovi. A stavke za službena putovanja su u okvirima planske pozicije i nije probijen fond – stoji u odgovoru Sektora za pravne poslove i ljudske resurse ODS „EPS Elektrodistribucija“.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here