Ombudsman optužio Vučića da zloupotrebom funkcije ruši vladavinu prava

0
717

Zaštitnik gradjana Saša Janković optužio je danas premijera Aleksandra Vučića da izjavom da neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara koji gradi poslanik vladajuće koalicije jer ne želi „razbijanje glava s muslimanima“ suspenduje državne zakone zloupotrebljavajući funkciju premijera.

„Vučić nema pravo da suspenduje zakone Srbije po svojoj proceni. On pravi svojevrstan ‘državni udar’ tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom“, naveo je Janković u saopštenju.

Ombudsman je ocenio da je Vučićeva ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značio rat s muslimanima „najgrublja manipulacija“ jer bespravna gradnja nije osobina muslimana, već izraz bezakonja kog ima među pripadnicima svih vera i nacija.

„Zaštitnik građana poziva predsednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama jer država nije jedan čovek“, naveo je Janković.

On je dodao da su tokom nedavne posete Novom Pazaru opštinske vlasti i veliki broj građana muslimanske vere od njega tražili da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora da bude isti za sve.

„Predsednik Opštine Novi Pazar uručio je zaštitniku građana svu dokumentaciju, uključujući pisano odbijanje MUP-a Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta. Međutim, izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana“, naveo je Janković.

Premijer je ranije je izjavio da neće da ruši nelegalno izgrađenu imovinu, u centru Novog Pazara, bivšeg muftije i predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića jer ne želi da rizikuje sukob s 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao da izvede na ulice, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem.

„Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavetujete kako da to srušimo“, odgovorio je Vučić na pitanje zbog čega država ne reaguje na nelegalnu gradnju Zukorlića.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here