Oslovođeni krivičnog postupka za paljenje beskućnika

0
545

Krivični postupak protiv dečaka koji je zapalio beskućnika neće biti pokrenut, potvrdila je šefica Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije.

Osim toga, Olivera Zečević navodi da se krivične sankcije za mlađe od 14 godina ne izriču.

„Postupak neće biti podnet iako je policija utvrdila ko je to uradio. Krivične sankcije za osobe mlađe od 14 godina se ne izriču. Ističu se mere socijalno-pravne zaštite“, objašnjava Zečevićeva.

Ona je za RTS rekla da se u poslednjih 11 meseci beleži smanjenje krivičnih dela maloletnih osoba.

„Ono što je za maloletnike karakteristično je da najviše vrše krađe i teške krađe i tu je visok stepen povratništva. Važno je da krivični postupak bude brzo sproveden i da se radi na promeni ponašanja takvih lica. Maloletnici učestvuju u izvršenju nasilnog kriminala i veliki je uticaj vršnjačkih grupa u tom uzrastu“, ističe Zečević.

Prema njenim rečima, analize pokazuju da je u poslednjih pet godina stanje bolje nego pre i da maloletnici tokom godine počine pet, šest teških krivičnih dela.

Objašnjava da je nasilni model komunikacije prisutan i medu odraslima, tako da ne možemo očekivati da deca imaju druge uzore.

„Mora dosta da se radi na promeni pristupa. Važno je i da roditelji imaju kontrolu i da znaju gde su im deca, sa kim se druže“, kaže Zečevićeva.

Dodaje da je prisutno i elektronsko nasilje među decom.

„Veliki broj njih se vrati na pravi put. Oni su povratnici kad su u pitanju krađe i teške krađe“, napominje ona.

Izvor: Tanjug Info/B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here