Platićemo cenu pogrešnih odluka

0
406

Neko neupućen, ko gleda Pink ili RTS, pomislio bi da mi u Srbiji imamo užasno mnogo sreće. Imamo obrazovanog, inteligentnog i sposobnog premijera. Na našu žalost, naš premijer sve svoje snage i kapacitete usmerava ka svojoj ličnoj promociji, a njegova sposobnost za posao koji mu je poveren je vrlo upitna i ograničena uglavnom na manipulativne veštine. Svo vreme i energija su mu usmereni na održavanje sopstvenog rejtinga i pozicije. Majstoru manipulacije prizemnim emocijama kod banalnih ljudi isuviše malo kapaciteta i snage preostaje da se bavi životno važnim stvarima.

Najsvežiji primer je pogrešna odluka da podrži Hilari Klinton na izborima za predsednika SAD, javna podrška najomraženijem bračnom paru u novijoj istoriji Srbije je njegov nespretni pokušaj bavljenja spoljnom politikom. Iako je on sam, na pitanje novinara tu podršku obrazložio rečima „Zato što sam pametan“ kristalno je jasno da se neznalački kockao položajem Srbije. NJegove loše procene i odluka da govori na godišnjoj konferenciji Fondacije Klintonovih, uoči predsedničkih izbora u SAD, otvaraju pitanje cene njegove pogrešne i arogantne politike, nakon što je Donald Tramp postao njihov predsednik.

Twiter - prinscreen
Twiter – prinscreen

Loše posledice koje može da izazove premijerov amaterizam i blamaža Srbije koju je priredio nije se zaustavila na njegovoj “pametnoj” odluci da se direktno meša u predsedničke izbore. Nastavila se i u njegovoj čestitki Donaldu Trampu u kojoj izražava uverenje da će Tramp “pristupiti sa posvećenošću i odlučnošću” koje su odlikovale i njegovu „izuzetnu kampanju“, a „vođstvo, koje ste tom prilikom pokazali, predstavlja snažnu volju koja je neophodna ne samo građanima SAD, već i celom svetu“, ocenio je Vučić.

Da kockanje položajem Srbije bude vidljivije pobrinuo se i predsednik Srbije koji se i preko ovog pitanja očigledno obračunava sa premijerom. “Trampovu pobedu na izborima nije očekivao samo onaj ko ide zatvorenih očiju kroz život“ bio je komentar predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Foto: ABC
Foto: ABC

Amaterizam, površnost, neznanje su osnovne karakteristike koje krase rad premijera i celokupne njegove svite. Od svake pa i najobičnije aktivnosti pravi se šou. Predstava za biračko telo. Spašavanje zavejanih u Feketiću, nenošenje kape po snegu, nenošenje kišobrana po kiši, neodlazak u toalet prilikom višesatnog izlaganja u Skupštini imaju samo jedan cilj, pravljenje cirkusa za široke narodne mase. U svom nespretnom pokušaju da oponašaju svog „vrhovnog vođu“ i učestvuju u atraktivnom i spektakularnom spašavanju bebe, dvojica ministara su prouzrokovala pad vojnog helikoptera i gubitak sedam života!

Devastacija celokupne države i društva vidljiva je na svakom koraku, kao što je vidljivo njegovo nesnalaženje i nepoznavanje odnosa u svetu, spoljne politike i blamiranje Srbije u svemu tome.

Zato je naša odgovornost umnogome veća.

Ultimativni cilj treba da nam bude približavanje većinskom delu našeg društva. Onom neobrazovanijem, jednostavnijem koji ne razume stručne fraze. Onaj koji je trenutno zaveden jeftinom pozorišnom predstavom. Moramo se približiti njima. Uključiti svetlo i ogoliti loše glumce.

Sava Živanić
član pokreta Dosta je bilo, Novi Sad

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here