Policiji ni dinar, po običaju…

0
760
Predstavnici dijaspore uručili donacije policajcima Foto: Vesti online

Policijski sindikalni pokret (PSP) iz Negotina, koji okuplja mahom policajce iz ovog grada, od čelnika opštine dobio je zvaničan dokument da će opština i sledeće godine za policiju izdvajati istovetna sredstva kao i prethodnih, a to je, tvrde u ovom sindikatu – nula dinara!

– Da nije tužno, zaista bi bilo smešno ili za neku Nušićevu komediju. Pozivajući se na informacije od javnog značaja, obratili smo se 6. novembra opštini Negotin pitanjem da li se razmatra i planira izdvajanje i kakvih sredstava za policiju budžetom za 2018. godinu. Upravo nam je stigao odgovor da je izrada budžeta u toku, a da će opština, „kao i prethodnih godina“, izdvojiti sredstva za javni red i bezbednost, a u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobaćaja. Ništa u tome ne bi bilo čudno da ne posedujemo kompletnu dokumentaciju da je prošle godine za tu svrhu izdvojeno ukupno – nula dinara, a da ta praksa važi od 2011. godine – kaže kroz gorak osmeh Igor Đurđević, predsednik ovog sindikata.
Podsetimo, PSP je početkom godine podigao prašinu u domaćoj javnosti objavljujući dramatičan apel da policajci sami donose pribor za rad od kuće, tokom zime i svoje grejalice, da većina službenih automobile ne radi tako da pola radnog vremena utroše kao mehaničari.

Sve su to pratile skoro jezive fotografije prostorija u memli i bez uslova za rad. Potom su cele godine nastavljeni razni apeli što putem medija, što pisanim i direktnim obraćanjima MUP-u.

Rezultat ove „bitke“ bila je zvanična odluka MUP-a da se renovira jedna od zgrada u centru Negotina. Međutim, time nije rešen problem za normalno, redovno funkcionisanje policije u ovom gradu, pa je ovaj sindikat pitao čelnike opštine Negotin gde se troše pare koje opština dobija od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje.
– Utvrdili smo da se od 2011. do 2016. u budžet opštine slilo 18,4 miliona dinara tako prikupljenog novca. Ali, od 2011. do 2014. za jedinicu saobraćajne policije nije uplaćen ni dinar. Sledeće godine je uplaćeno 204.300 za nabavku jednog kopir-aparata, a 2016, od prikupljenih 1,25 miliona dinara za tu godinu, „leglo“ je ukupno ništa, kao i prošle godine. Dakle, ako su nam i za sledeću godinu namenili isto, onda je to takođe nula. Jedino bi bilo pošteno da se tako i kaže – ističe Đurđević.

Bez dijaloga

Đurđević objašnjava da je prethodnim obraćanjem čelnicima opštine ovaj sindikat imao nameru da inicira i sastanak predstavnika Policijske uprave Bor sa čelnicima opštine kako bi se pre svega približili dijalogom i pronašli kakva takva rešenja da se predstojeća hladna zima prezimi budući da od preseljenja iz neuslovnih prostorija nema ništa do sledeće godine. Međutim, nije bilo sluha za to.

– Namera nam je bila i da ih upoznamo da izdvajanja lokalne samouprave, prema najnovijim tumačenjima Direkcije policije, ne moraju obavezno da budu usmerena striktno na saobraćajnu policiju. Naprotiv, kako su saobraćajci uvek za nijansu bolje opremljeni, stav je da se u tom slučaju sredstvima raspolaže po principu prioriteta, pa bi recimo novac mogao da ode našoj vatrogasnoj jedinici koja je takođe u očajnom stanju kad je reč o opremi i vozilima – ističe Đurđević.

Izvor: Vesti online

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here