Ponovo astronomski računi za struju

0
2166

Iako je posle januarske afere sa visokim računima za struju EPS smenio osam direktora i pooštrio kontrolu očitavanja i potrošnje, pojedini potrošači se žale da nepravilnosti postoje i u februaru na računima koji ovih dana pristižu.

Da je u januaru bilo hladno, bilo je. Ali da su grejna tela za mesec dana potrošila struje koliko i jedno domaćinstvo u celoj 2016. – za rubriku je verovali ili ne. Višestruko viši iznos od uobičajenog traumirao je vlasnicu brojila.

„Jao, verujte mi bili smo u šoku! Morala sam majku da zamolim da mi da jednu tabletu da se smirim, pošto se nije dogodilo nikada da smo mi ušli u crvenu zonu“, objašnjava Mara Brzica.

Gde je zapelo? Nije zakazao čitač struje, već, po svoj prilici, EPS-ov sistem za štampanje računa. Naime, devet meseci, račun je menjao iznos u skladu sa potrošnjom, ali nije u tabeli beležio promenu na brojilu, što retko ko od potrošača na računu i konstatuje. Sa januarskim računom su tako naprasno dodati svi ranije plaćeni, ali ispostavlja se ne i beleženi kilovati.

„Znala sam za celu tu frku koja je ispala u decembru. Posle odluke iz EDB-a da će da prođe ponovo sve te račune u decembru cela Srbija, očekivala sam da će januarski računi biti ok“, kaže Brzica.

Dok sagovornica N1 čeka rešenje reklamacije, pitali smo EPS za epilog prošlomesečne afere sa navodno masovnim greškama u čitanju struje.

Prema podacima Elektroprivrede Srbije, poređenja radi, u decembru se na novembarske račune žalilo 3.547 potrošača. U januaru je decembarski račun, pak, reklamiralo skoro duplo više – 6.700 potrošača. U decembru je uvaženo oko 40 odsto reklamacija, dok u EPS-u još nemaju podatak koliko je opravdanih januarskih žalbi.

Sve i da svaka reklamacija bude uvažena, na račun za struju prošlog meseca se, uprkos medijskoj pompi, nije žalilo ni pola jednog procenta potrošača, kojih je više od 3,5 miliona u Srbiji. Iako su u EPS-u od početka tvrdili da je broj reklamacija uobičajen za taj period godine, istovremeno su najavili da će kazniti agenciju koja očitava struju. Pitali smo – da li je sankcije za čitače zaista bilo?

„Svakako će agencija biti kažnjena penalima i novčanom kaznom kada se završi procedura i prikupljanje svih relevantnih činjenica i dokaza u skladu sa potpisanim ugovorom.“

Sa sankcijama rukovodilaca u EPS-u se nije časilo časa. Iako do danas nije poznato u kom obimu je zapravo bilo nepravilnosti, prvi čovek Elektroprivrede Srbije smenio je odmah čak osam direktora tog preduzeća. Podsećamo, smenama je prethodila burna reakcija šefa vlade.

„Jako mi je žao što je premijer ljut zbog ovog događaja, međutim premijer je potpuno s razlogom ljut“, rekao je tada direktor EPS-a.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here