Predsednik Evropske komisije: Srbija za sada NE MOŽE u Evropsku uniju!

0
556

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da nije realno da neka od država kandidata postane punopravna članica Evropske unije pre 2020. godine.

On je dodao da to ne znači zaustavljanje, ili usporavanje pregovora o pridruživanju, saopšteno je danas. Junker je to rekao juče odgovarajući na pitanje mađarskog poslanika EP rodom iz Srbije Andora Delija o proširenju EU na Zapadni Balkan na sastanku „Razmena mišljenja sa predsednikom Junkerom – 100 sekundi za poboljšanje Evrope“ u organizaciji Foruma mladih parlamentaraca Evropske narodne partije u Briselu.

Junker je u svom reagovanju istakao de je spomenuta izjava komisije pogrešno protumačena, jer se ona samo odnosila na sticanje punopravnog članstva, što ne znači obustavu ili usporavanje pregovora o pridruživanju novih članica. Pregovori su u toku i u pozadini se odvija naporan rad, rekao je predsednik EK, dodavši da uzimajući u obzir sve okolnosti ne misli da je realno da neka od država kandidata postane punopravni član pre 2020. godine.

Deli je u svom izlaganju istakao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU, ali da je u poslednje vreme ta politika usporena i oslabljena, navedeno je u saopštenju njegove kancelarije.

IZVOR: ALO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here