“Resavica” ode „na doboš“

0
1140

Izvršitelji skinuli milion evra i naplatom smenskog rada prete da zatvore rudnik. Iako je isplaćena petina duga, nove kamate ponovo preskočile glavnicu

AKO JP PEU “Resavica” ne isplati dug za smenski rad po presudama, izvršitelji će uništiti ovu firmu, ocenjuje v. d. direktora ove kompanije Stevan Dželatović. On kaže da su izvršitelji do sada uzeli više od milion evra, što u uglju što u otpadnom gvožđu i više od 120 miliona dinara u novcu i da je rudnik isplatio 310 miliona dinara. Reč je, da podsetimo, o dugovanjima za smenski rad od 2005. do 2014. godine, kada je on ukinut Zakonom o radu. Kompaniju je tužilo 3.700 rudara, kojima se duguje oko dve milijarde dinara.

– Isplatili smo petinu duga, a kao da nismo platili ništa. Kamate svakodnevno rastu i mi opet dugujemo oko dve milijarde dinara. Molili smo rudare da potpišu sporazum o isplati na rate, ali je to uradilo samo njih 1.900. Apelujem na sve da odustanu od izvršenja, jer tako uništavaju vlastitu firmu. Kada ostanemo bez novca, oni će ostati bez posla – upozorava Dželatović.

On dodaje da kompanija, koju čini devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja, zahvaljujući subvencijama, ima novac za plate, ali da će ostati bez likvidnih sredstava, nafte, podgrada i građe. Poslednjih mesec dana kompaniji je stiglo 40 novih tužbi, jer isti ljudi tuže i po tri puta kako proces ne bi zastareo. Dželatović navodi i da su, zbog neisplaćenog smenskog rada, sva četiri sindikata saglasna da započnu štrajk 28. novembra.

– Do juna, dok nisu ušli izvršitelji, odlično smo funkcionisali. Uradili smo i program reorganizacije kojim bi od naredne godine počelo zatvaranje Ibarskih rudnika, Bogovine, Vrške čuke i Jasenovca, predali ga Ministarstvu rudarstva na usaglašavanje, a Vlada je najavila da će uložiti 600 miliona dinara – kaže Dželatović.

Novac je namenjen usavršavanju opreme, jer se kopa minersko-bušerskim metodama, odnosno ručno. Zato se godišnje iskopa oko 600.000 tona uglja, dok je pre četiri decenije, kada je otkopavanje bilo mehanizovano i kada je bilo širokih čela, samo “Resavica” davala 770.000 tona uglja.

NAPADAJU KUPCE

IZVRŠITELjI su nedavno počeli da blokiraju račune dužnika kompanije “Resavica”, odnosno da “napadaju” njihove glavne kupce, poput EPS-a i energetike. Problem je, kaže Dželatović, što je jedan izvršitelj dobio 450 predmeta izvršenja za iznos od preko 200 miliona dinara.

– Nismo ni znali da postoji zaplena novca u vidu “dužnika u dužnik”. Od toga ne možemo da se odbranimo bez pomoći države. Zapleniće nam sve i u ćerkama firmama koje nam duguju, automobile, prodaće sve živo…- upozorava Dželatović.

IZVOR: NOVOSTI.RS/Z.GLIGORIJEVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here