Saradnici “zemunskog klana” u Jeremićevoj predsedničkoj kampanji

0
460

Saradnici “zemunskog klana” učestvuju u propagandnoj kampanji predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Naime, premijer Aleksandar Vučić, upitan da prokomentariše sporne fotografije ministra Zlatibora Lončara, nagovestio je da kampanju Vuka Jeremića vode “notorni kriminalci osuđeni za promet i prodaju droge”.

Vučić je novinarki rekao:

“Kako vi vidite fotografiju onih koje podržavate svaki dan, sa notornim kriminalcima osuđenim za promet i prodaju droge našoj deci? I to su postali glavni šefovi njihovih kampanja, svakog dana ih podržavate. Kako se zovu oni… Braća Burgije”.

Mladen i Milan Veruović poznati su u javnosti i beogradskom podzemlju kao “Braća Burgije”. Nekada su bili telohranitelji Zorana Đinđića.

Novinar Vojislav Tufegdžić objavio je sredinom 2015. godine knjigu “Vidimo se u čitulji – 20 godina posle”, u kojoj je pokušao da objasni kako su sitni kriminalci i šverceri u proteklih četvrt veka prevalili put do srpske elite.

Milan Novaković, bivši inspektor koji je radio na rasvetljavanju ubistva Đinđića i zločina “zemunskog klana”, rekao je tada na konferenciji za novinare da je Tufegdžić u svojoj knjizi pokušao “na neki svoj način objasni neobjašnjivo”.

– Kako da objasniš treći metak ako je dokazano na sudu da ga nije bilo, a sedmorica iz obezbeđenja tvrde da jeste, dok 26 drugih svedoka tvrdi da nije? Time su dobro uzdrmali postupak – rekao je tada bivši inspektor Mile Novaković.

On je još dodao da su na kraju “svedoci trećeg metka” nezasluženo nagrađeni dobrim položajima. Kako je rekao, Braća Veruović poznatiji kao”braća Burgije”, završili su u Ministarstvu spoljnih poslova.

– Zahvaljujući čemu? To su ljudi koji su se družili sa delom ‘zemunskog klana’ i bavili se sitnim kriminalom – rekao je Novaković na konferenciji za novinare pre dve godine.

Prema pisanju medije 2012. godine, Milan Veruović otputovao je u Njujork sa Vukom Jeremićem kao njegovo lično obezbeđenje.

Na pitanje lista “Danas” da li danas sarađuje sa Vukom Jeremićem u predsedničkoj kampanji, s obzirom na spekulacije da je upravo to povod Vučićeve izjave, Veruović je rekao da je Jeremiću bio telohranitelj sedam godina, a da više ne sarađuju i da “nije bitno” da li su u kontaktu.

– Bio sam njegov telohranitelj sedam godina. Više ne sarađujemo poslovno. Da li smo privatno u kontaktu ili ne, u ovom kontekstu nije bitno – rekao je Veruović.

Veruović je još dodao da ne misli da je Vučić mislio na njega kada je spomenuo “Braću Burgije”, iako je jasno da je Vučić ciljao baš na njega.

Veruović više ne radi u Ministarstvu spoljnih poslova, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Upravi za obezbeđenje.

Predsednik saradnika zemunskog klana

Dokazi da Veruović učestvuje u propagandnoj kampanji Vuka Jeremića mogu se pronaći na njegovom privatnom Fejsbuk profilu.

PrintScreen Facebook
Foto: Faacebook

Izvor: Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here