Smrt Leonarda Koena pokrenula temu o kojoj se RETKO PRIČA

0
589

Smrt Leonarda Koena za kojeg je menadžer izjavio da je preminuo u snu nakon pada u toku noći u svojoj kući, pokrenula je brojna pitanja o tome kako padovi starijih osoba mogu piti povezani s njihovim zdravstvenim stanjem.

– Uglavnom nije u pitanju samo jedna stvar ili problem koji mogu biti uzrok pada. Padovi su često pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja osobe ili nekoliko stvari koje su jednostavno krenule naopako – izjavila je Hafington post doktorka Tanja Gar, specijalista gerijatrijske medicine s univerziteta u američkom Ohaju.

Statistički podaci govore da godišnje svaka četvrta osoba u SAD iznad 65 godina doživi pad koji se u svakom petom slučaju završi ozbiljnim povredama kao što su slomljena kost ili povreda glave. Oko 2.8 miliona ljudi svake godine bude primljeno u Hitnu pomoć zbog pada.

Najčešći uzroci pada prema istraživanju jesu:

Slabost mišića, najčešće donjeg dela tela.
Problem s ravnotežom koji lako mogu biti povezani s artritisom ili neurološkim problemima.
Nagli pad pritiska kada se pređe u stajaći položaj koji je često povezan sa dijabetesom, Parkinsonovom bolešću, infekcijama ili konzumiranjem određenih lekova.
Problemi s čulom dodira, poput utrnuća noge kada nemate osećaj gde i kako stajete.

Problemi s vidom poput katarakte, glaukoma takođe mogu da prouzrokuju pad. Često se desi da se oči ne naviknu brzo na mrak u prostoriji, pa osobe u tom trenutku nisu u stanju dobro da osmotre prostoriju.

Lekovi poput sedativa ili antidepresiva takođe mogu da povećaju rizik od pada, jer su njihove kontraindikacije uglavnom nesvestica i vrtoglavica.

Da bi se izbegli padovi u poznim godinama doktorka Gar savetuje vežbe koje bi vam pomogle u održavanju ravnoteže, redovnu kontrolu vida i preuređenje doma tako što ćete osigurati rizična mesta poput kupatila (postavljenje šipki za koje možete da se uhvatite za vreme tuširanja) ili stepenica i da se trudite da upalite svetlo.

IZVOR: BLIC.RS/ huffingtonpost.com , M. B.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here