Srbijom vladaju ovčije boginje

0
609

Širom Srbije pojavile su se varičele ili ovčije boginje. Epidemije nema kao ni i razloga za paniku kod roditelja. Uglavnom obolevaju predškolska deca.

Prof. dr Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike KC „NiŠ“, kaže za „Alo!“ da varičela u Srbiji sporadično ima svuda, da nije proglašena epidemija, kao i da su najbrojniji pacijenti predškolska deca.

– Ali, imali smo slučajeve da boluju zajedno deda i unuk! Roditelji neka ne brinu. Nije u pitanju teška bolest, već uobičajena infekcija koju uglavnom svi dobiju u životu. Spada u dečje osipne groznice, izaziva je virus, a najlakše je kada su deca mala jer je prebole bez ikakvih posledica. U pitanju je takozvana kapljična infekcija, odnosno prenosi se preko kapljica. Inkubacija, odnosno od kontakta s virusom pa do pojave prvih simptoma, može da prođe od dve do tri nedelje, a pacijent je za okolinu zarazan dva dana pre izbijanja ospe po koži – objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, dokle je dete zarazno postoje različiti stavovi – pojedini autori tvrde dok ne izbije sva ospa, dok neki drugi dok ne otpadnu sve krastice.

Simptomi su povišena temperatura. Pojava ospe koja izgleda kao mali mehurići ispunjeni tečnošću. Oni ne bi trebalo da se diraju, buše i raščešavaju, pogotovo na licu. Ona izbija u naletima. Ima ih dva do tri u razmaku od 24 do 72 sata. Obično prođe od 10 do 15 dana od pojave ospe do otpadanja osušenih krastica, koliko bolest obično i traje.

Od ozbiljnijih komplikacija može da se javi cerebelitis ili poremećaj u koordinaciji. Dete tada nije stabilno na nogama i to zahteva bolničko lečenje. Kod starijih, najčešća komplikacija je upala pluća – kaže prof. dr Ranković.

Kako on dodaje, lečenje je simptomatsko.

– Daju se lekovi za obaranje temperature i preparati koji suzbijaju svrab po koži. Bitno je da obolele treba tuširati! Potpuno je pogrešno mišljenje da deca koja su dobila te boginje ne bi smela pod tuš. Kada se dete istušira oslobode se pore, koža bolje diše, pada temperatura i sprečava se bakterijska superinfekcija. Trudnice bi trebalo da izbegavaju kontakt sa obolelima jer virus može da ošteti plod – navodi on.

Izvor: Alo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here