Srpska aplikacija za ljubitelje košarke na svetskom takmičenju

0
656

Trener iz kauča” omogućava da se u realnom vremenu prate utakmice omiljenog tima, predlažu izmene igrača, ocenjuju potezi trenera…

Navijači u Srbiji često veruju da bi bolje vodili svoj tim od stručnog štaba, a pošto se ta prilika ukaže malobrojnima, svi ostali mogu da provere talenat u popularnim video-igrama.

Ljubitelji fudbala zabavljaju se uz „Nordeusov” – „top ileven”, jednu od najpopularnijih sportskih igara na svetu.

Tim stopama bi mogao da krene i „trener iz kauča” (Couch Coach), aplikacija koja omogućava učešće u igri omiljenog tima u realnom vremenu.

Srpski startap koji stoji iza ove igre jedini je učesnik iz bivše Jugoslavije na konkursu španske kompanije „Telefonika”.

Da bi u konkurenciji 250 predstavnika iz 28 država ušli u uži krug i dobili šansu da se predstave na kongresu mobilne telefonije u Barseloni krajem februara potrebno je da dobiju što više glasova publike.

Glasati se može do 15. januara na adresi https://www.openfuture.org/en/contests/telefonica-open-future-global-race-39/postulations/couchcoach.

Aplikaciju poreknutu za vreme Olimpijskih igara u Riju do sada je preuzelo 1.500 ljubitelja košarke.

Zahvaljujući saradnji sa ABA ligom, korisnici u toku utakmica na ekranu prate sve događaje na terenu (čak i ako ne gledaju prenos), aktivno predlažu izmene igrača, ocenjuju odluke trenera i na osnovu uspešnosti svojih procena osvajaju poene.

Trener na parketu ne zna kakve sve ideje imaju „kolege” iz fotelje, ali plan je da u budućnosti neko sa klupe prati raspoloženje i sugestije navijača. Slično kao u kvizu „Želite li da postanete milioner”, kada učesnik traži pomoć od publike, pa može da je posluša ili ne posluša.

Posle svake utakmice najbolji treneri iz kauča dobijaju nagrade.

Idejni tvorac igre Nenad Nikolin (44), koji je u košarci od malih nogu kao igrač, sudija i trener, kaže da su reakcije na aplikaciju od početka pozitivne.

– Činjenica je da ljudi u Srbiji imaju izraženo mišljenje i stav u svojim omiljenim sportovima, što je nekad dobro, a nekad nije, ali kad je reč o video-igrama vrlo je dobro. „Top ileven” je odličan primer, mogu da kažem da su nam i uzori, mada smo mi napravili drugi tip igre, interaktivnu igru u realnom vremenu – navodi Nikolin i dodaje da savetnik u projektu Igor Kokoškov, pomoćni trener u NBA timu „Juta džez”.

Igra je prevashodno namenjena međunarodnom tržištu i zato je važno da se ostvari saradnja sa nacionalnim ligama, na čemu se trenutno radi. Predstavljanje u Barseloni bilo bi veoma važan korak.

– Ukoliko pobedimo na konkursu imali bismo veliku šansu da igračima za iduću sezonu obezbedimo utakmice Evrolige i ACB lige. Naši ciljevi su visoki, a to je da omogućimo korisnicima da se oprobaju i na utakmicama španske, italijanske, francuske, grčke, nemačke, turske i ostalih nacionalnih liga kao i Evrolige, Evrokupa, FIBA i najjače košarkaške lige na svetu NBA – poručuju tvorci „trenera iz kauča”.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here