Srpska muzika ponovo u Makedoniji

0
952

Ministarstvo kulture Makedonije posle 43 dana zabrane donelo “popravnu” odluku

POSLE 43 dana zabrane radiodifuznog emitovanja makedonske, srpske i hrvatske muzike, kao mere Udruženja za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) nezadovoljnog vrednovanjem i tretmanom njihovih autorskih prava, odlukom resornog Ministarstva kulture Makedonije od utorka, zabranjene melodije su ponovo u etru elektronskih medija ove zemlje. Pomenutom odlukom blokiran je akt Skupštine ZAMP, a u etar Makedoniji vraćene su kompozicije makedonskih, srpskih i hrvatskih autora.

Zabrana ZAMP bila je na snazi od 19. septembra zbog “višegodišnjeg pritiska Ministarstva kulture” na poslovanje i delovanje njihovog udruženja i formiranja paralelne asocijacije – Savez kompozitora Makedonije (SOKOM MAP), sa istom delatnošću. No, u njihovom tarifniku za čak 50 odsto su niže nadoknade za autore muzičkih dela u odnosu na “cenovnik” ZAMP. Ni u jednoj državi ne postoje dva udruženja za zaštitu autorskih i muzičkih prava. Na tu činjenicu su nadležne u Makedoniji upozoravale i međunarodne i regionalne srodne organizacije. Zato su na stranu ZAMP stale organizacije za zaštitu autorskih prava iz regiona. Usledila je paralelna zabrana emitovanja srpske, crnogorske, hrvatske i slovenačke muzike. Ministarstvo kulture konstatovalo je da odluka ZAMP nije u saglasnosti sa odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Iz ZAMP su naveli da je “Ministarstvu kulture bilo potrebno 43 dana da donese rešenje kojim se obustavlja izvršenje odluke Skupštine i UO ZAMP o zabrani radiodifuznog emitovanja autorskih muzičkih dela”. A za to vreme ništa nisu smislili i “taj očajan korak” nije zasnovan ni na jednom pravnom argumentu, “već jedino na argumentu sile”.

VRAĆANjE ŠEME

PROGRAMSKE šeme radio i televizijskih redakcija u Makedoniji postepeno se vraćaju na staru normalu, iako nije isključeno da određene efekte ima i “molba” ZAMP emiterima da i dalje “poštuju njihovu odluku”. Vlasnik popularnog skopskog radija “Bubamara” Ranko Petrović za “Novosti” je izjavio da je ishitrena odluka ZAMP “otvorila mnogo posla i problema”.

– Morali smo da menjamo čitavu programsku šemu. Ovom odlukom Ministarstva kulture, polako počinjemo da vraćamo zabranjenu muziku u etar – kaže Petrović.

FOTO: SHUTTERSTOCK
IZVOR: NOVOSTI ONLINE/M.STANČIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here