Srpski minimalac tri i po puta manji od slovenačkog

0
994

Slovenačka vlada je na sednici socijalno – ekonomskog saveta predložila novo povećanje minimaca u 2017. godini sa 604,35 evra na 630 evra, jer su minimalne plate u Sloveniji razlog sve većeg nezadovoljstva među sindikatima i radnicima koji ih primaju, a njih je u Sloveniji skoro 50.000.

Sam predlog o povećanju mimimalca izazvao je veliko protivljenje slovenačkih poslodavaca, ali i nekih njihovih ministara, poput ministra privrede, međutim, vlada u Ljubljani je uplašena da bi sindikati koji učestvuju u radu Socijalno-ekonomskog saveta mogli iz njega istupiti i samim tim bi se našli u velikom problemu da budu optuženi za opstruisanje socijalnog dijaloga, što je u zemljama EU nedopustivo.

Nasuprot ovoj nekada zajedničkoj nam državi, minimac u Srbiji od početka 2017. godine iznosi 130 dinara po radnom času, što znači da će minimalna zarada za 174 ostvarena sata na mesečnom nivou biti 22.620 dinara, odnosno 182 evra po sadašnjem srednjem kursu NBS, ili 3.5 puta manja u odnosu na Slovenačku.

Odluci o bednom minimalcu koji će ubuduće primati radnici Srbije, legitimitet učešćem u radu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije dali su sindikati UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije, a u izjavi agenciji Tanjug jedan od predsednika tih sindikata i član saveta Ljubisav Orbović ocenio je povećanje plata i minimalca „pristojnim i da govori o politici vlade koja vodi ka boljoj perspektivi u narednom periodu“.

Za nas u Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ i okupljenima oko Inicijateve „Radnik nije rob!“, nema ni govora o bilo kakvoj pristojnosti ili perspektivi, budući da je minimalac u iznosu od 22.620 dinara toliko nepristojan, bezobrazan i nedovoljan za preživljavanje i pristojan život, a uz to i jako opasan jer privlači investitore koji tragaju za jeftinom radnom snagom u uslovima velike nezaposlenosti i potražnje bilo kakvog posla. Ovakvom socijalnom politikom Vlada Srbije i njeni sindikati nas uvlače u još veće socijalno raslojavanje, stvaranje države jeftine radne snage i „štancovanja“ generacija bez perspektive i budućnosti.

Izvor: Opozicionar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here