Srušen je zid, sta je sledeće

0
865

Potporni zid kod mosta na Ibru srušen je juče u severnom delu Kosovske Mitrovice a da, na sreću, niko nije udario glavom o njega.

Ipak, tenzije su se mogle osetiti i na severu i na jugu Kosova, zbog čega obični građani opet žele samo jedno – mir.

Zid visok dva metra, koji je prethodnih meseci bio razlog za raspirivanje (stvarnih ili izmišljenih) strasti obe strane na Kosovu i tema albansko-srpskih pregovora u Briselu, bar na papiru od juče više nije jabuka razdora. Uklanjanje ove konstrukcije trajalo je 60 minuta i proteklo je bez incidenata, u skladu sa prekjučerašnjim dogovorom gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića i kosovskog ministra prostornog planiranja Ferata Šalje, a uz posredstvo Kancelarije EU i ambasade SAD.

Kosovo
Foto: Tanjug
Na osnovu tog sporazuma i prema planu uređenja, srušeni zid biće zamenjen novom konstrukcijom, koja će biti uvučena dva metra prema unutrašnjosti pešačke zone, a njena izgradnja trebalo bi sutra da počne. To znači da će sporni zid biti pomeren za svega dva metra.Ipak, imajući u vidu sve što se događalo prethodnih nedelja i dana, nakon hapšenja Haradinaja, pokušaja da srpski voz uđe na Kosovo i drame oko zida, obični smrtnici se s pravom pitaju šta je sledeće.

Žitelj Severne Kosovske Mitrovice Dušan Radaković ističe za „Blic“ da je svaki dogovor bolji od bilo kojeg sukoba.

– Bitno je i to da je zid srušen bez protesta, iako je severni deo grada i dalje podeljen na one koji su bili za zid i one koji su bili protiv njega. Taj most kod Ibra predstavlja i fizičku i psihičku barijeru između srpskog i albanskog dela Kosovske Mitrovice. Ima simboliku, jer se na njemu dogodilo ko zna koliko incidenata prethodnih godina – objašnjava Radaković, direktor Centra za zastupanje demokratske kulture.

Kako kaže, zbog te istorije ove saobraćajnice vrlo lako je moglo ponovo da dođe do sukoba.

– Nažalost, ljudi ovde već 18 godina žive pod tenzijama i stalno nešto iščekuju a da više ni sami ne znaju šta. Zavladala je letargija. Nikome više nije do rata. Svi su se okrenuli ekonomiji, poslu, egzistenciji – naglašava sagovornik.

Nažalost, povod za nova trvenja mogu se uvek naći.

– Polemika se trenutno vodi i u vezi sa demarkacijom Severne Kosovske Mitrovice, pošto je srpsko selo Suvi Do pripalo južnom, albanskom delu grada, što pravi velike papirološke probleme. Ipak, očekujem da se smire strasti u narednom periodu, iako je ovo izborna godina. Takođe, ne očekujem ni mnogo sporazuma u skorije vreme, baš zbog izbora – kaže Radaković.

Tenzije su se juče mogle osetiti i više od 70 kilometara daleko od Kosovske Mitrovice – u Goraždevcu, jednoj od najvećih srpskih enklava južno od Ibra.

– U ovakvim situacijama ne izlazimo mnogo van sela, pogotovo ne sa decom. Mi smo svakakve golgote ovde proživljavali prethodnih godina. I granatiranje i putovanja do Beograda preko Crne Gore i Rožaja iz bezbednosnih razloga i zato nam je najbitniji mir. Zbog toga bi i o svemu u čemu se ne slažemo s Albancima trebalo da razgovaramo da bismo došli do zajedničkog rešenja – ističe Milivoje Zdravković, direktor OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu.

Izvor: Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here