Srušila se kuća Đure Jakšića!

0
442

Kuća u starom jezgru Kragujevca, koja je u XIX veku neko vreme bila dom Đure Jakšića, danas se potpuno urušila.

Foto: ritam grada
Foto: ritam grada

Objekat u Karađorđevoj ulici već decenijama je u veoma lošem stanju, bio je ograđen jer je urušavanje moglo da ugrozi bezbednost prolazika.

Kuća u kojoj je Đura Jakšića boravio tokom službovanja u Kragujvcu, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj nije vodio brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga i zbog opasnosti koju predstavlja po prolaznike, pre nešto više od šest godina je ograđena.

Mediji su se ne tako davno bavili sudbinom tog objekta. Iz tih napisa provejavao je stav istoričara da objekat nije autentičan, odnosno da nema nikakvih istorijskih i arhitektonskih odlika za važnost, kao i da je period u kome je Jakšić u njoj stanovao veoma kratak i nerelevantan, te da se rekonstrukcija ne isplati.

Foto: ritam grada
Foto: ritam grada

Da kuća doživi ovakvu sudbinu verovatno je kumovala i država jer je, svojevremeno, predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, Republičkog zavod obio uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih niti istorijskih vrednosti.

Ipak, dobar deo građana Kragujevca imao je i ima drugačije mišljenje, o čemu svedoči i grafit na zidu koji, još uvek, stoji.

Foto: ritam grada
Foto: ritam grada

Kuća se srušila, pa jedino ostaje da vidimo kada će i kakav objekat nići na tom mestu i da li će Đuri Jakšiću priznanje biti odato makar skromnom spomen pločom.

(Izvor: ritamgrada.rs)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here