Štrajkovaćemo glađu sedeći na stiroporima

0
671

Penzionisani radnici nekadašnjih velikih industrijskih sistema, okupljeni u udruženju Opcija 5, najavljuju da će u narednih desetak dana započeti protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

– Ukoliko budemo prinuđeni da počnemo štrajk glađu, to ćemo činiti sedeći na stiroporima – navodi Aleksandar Petrović, predsednik udruženja, očito sledeći primer predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je kao opozicionar, sedeći na striporu ispred Skupštine, zahtevao vanredne izbore.

Na ovaj potez penzioneri su se odlučili jer su im, kako navodi Petrović, dozlogrdile prevare vlasti. Udruženje okuplja oko 6.000 nekadašnjih radnika kragujevačke „Zastave“, niške „Elektronske industrije“, „14. oktobra“ iz Kruševca, „Prve petoletke“ iz Trstenika, „Goše“ iz Smederevske Palanke, pribojskog FAP i čačanske „Slobode“, koji su imali pet godina do penzije i u periodu od 2011. do 2014. odlučili se za ponuđeni socijalni program.

– Iskoristili smo mogućnost da ranije napustimo fabrike i oslobodimo radna mesta za mlade.

Međutim, kada je 1. januara prošle godine stupio na snagu novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, na nas su počeli da primenjuju odredbe, pa je svakome ko je napunio 40 godina radnog staža, ali nije imao 65 godina prilikom odlaska u penziju trajno umanjena penzija za 20,4 odsto.

(Izvor: Opozicionar)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here