Sudije i tužioci u Srbiji manje veruju pravosuđu od građana

0
625

Sudije i tužioci manje veruju u pravosuđe od građana, pokazalo je istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije o stavovima sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu Srbije.

IZVOR

Ogromna većina sudija (79 odsto) i tužilaca (80 odsto) smatra da postoji nepotizam ili lična veza prilikom izbora sudija i tužilaca na funkciju i njihovog napredovanja u karijeri, saopštio je predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije Siniša Trifunović prilikom predstavljanja rezultata istražavnja.

Ovakvi porazni rezultati pokazuju da sudije i tužioci manje veruju pravosuđu od građana i da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu uspeli da od svog konstituisanja 2009. steknu poverenje pravosuđa, zaključuju organizatori istraživanja.

Potpredsednik AKPA Bojan Petković smatra da je nužno da Ministarstvo pravde u predstojećim izmenama Ustava propiše završenu Pravosudnu akademiju kao uslov za dolazak na sudijsku i tužilačku funkciju.

Trifunović je dodao da od petooktobarskih promena niu da uspostavljeni jasni kriterijume za izbor sudija i da mora biti važno „kakav si“, a ne „čiji si“.

Takođe, ustavni dijalog o nezavisnosti sudstva nije pomogao, jer je propušteno da se rasprave konkretne procedure izbora sudija pred pravosudnim savetima, što je suštinsko pitanje nezavisnosti.

Istraživanje je sprovedeno među 1.603 nosilaca pravosudnih funkcija, 1.218 sudija iz 83 suda (47 odsto svih sudija koji efektivno sude) i 385 tužilaca iz 47 tužilaštava (55 odsto svih tužilaca) širom Srbije, što ga čini do sada najvećim istraživanjem ovog tipa u pravosudnom sistemu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here