Sumnja u OPEK sve veća

0
823

Nafta se trguje blizu nivoa od 52 dolara za barel, pošto je mala verovatnoća da će OPEK produžiti program smanjenja isporuka posle juna.

„Na osnovu mojih današnjih procena, mislim da je malo verovatno da ćemo morati da nastavimo“ sa rezanjem proizvodnje posle juna, jer će se tržište ponovo uravnotežiti”, rekao je saudijski ministar energetike i industrije Kalid Al-Falih, izveštava agencija „Blumberg“

I pored toga, OPEK će razmotriti situaciju kada se ponovo sastane u maju i „ako svi igrači pokažu spremnost za produženje (sporazuma), ako bude potrebno“, kazao je Al-Falih novinarima u Abu Dabiju.

Cena naftnih fjučersa u NJujorku se neznatno promenila, nakon što je prošle nedelje oslabila 3,0 odsto.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u februaru trgovala se pre podne za 52,32 dolara za barel na robnoj berzi u NJujorku, što je za pet centi niže nego u petak. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 39 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta „brent“ za martovske isporuke, takodje, je oslabila za pet centi na 55,40 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

„Brent“ je u petak pao za 56 centi (1,0 posto), na 55,45 dolara za barel, a prošle nedelje je skliznuo naniže za čak 2,9 procenata, što je najveći pad od novembra.

Broj aktivnih naftnih platformi u SAD-u pao je prvi put u 11 nedelja, prema podacima istraživačke firme „Bejker Hjuz“, i to za sedam bušotina na 522.

Hladno vreme u Sibiru uticalo je na smanjenje ukupne ruske proizvodnje sirove nafte za oko 5.000 do 10.000 barela dnevno ovog meseca, izjavio je zamenik ruskog ministra energetike Kiril Molodsov novinarima, prenosi „Blumberg“.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here