Sve o virusima koji vladaju u Srbiji – Grip, norovirus ili ferari virus

0
2076

U celoj Srbiji zavladala su 3 virusa zbog kojih su čekaonice u domovima zdravlja prepune! Evo šta sve treba da znate o gripu, norovirusu i „ferari“ virusu..

Kombinacija gripa i norovirusa, poznatijeg kao „ferari“, desetkovala je decu u vrtićima i školskim klupama. Zbog učestalog povraćanja i visoke temperature, domovi zdravlja prepuni su iznemoglih i malaksalih mališana.

Zbog brzine širenja zaraze, norovirus je među epidemiolozima nazvan i „ferari među virusima“. Stariji lekari ga zovu i „zimsko povraćanje“.

„Ambulante su nam prepune i 90 odsto dece povraća, ima visoku temperaturu, glavobolju i „zavijanje“ u stomaku. Ono što je karakteristično jeste da prvog dana deca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da su čitave porodice bolesne. Kod nekih se dešava da kada povraćanje prestane, nadovezuje se kašalj, pa i gubitak apetit,“ objašnjava dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ Simo Milošević na Čukarici.

U odnosu na druge viroze, ovaj „ferari“ virus traje nešto kraće, ali zbog obilnog povraćanja, roditelji treba da obrate pažnju da deci nadoknade izgubljenu tečnost.

„Na tri minuta detetu treba davati gutljaj tečnosti i zalogaj neke lako svarljive hrane. Ukoliko povraćanje i dalje traje, onda treba praviti pauzu od desetak minuta. Međutim, roditelji treba da budu uporni sa davanjem tečnosti i hrane, jer u suprotnom može doći do problema,“ upozorava dr Jonev.

Isto tako, kada je ovaj virus u pitanju bitna je higijena. Pored temeljnog pranja ruku (u trajanju od 15-20 sekundi) posle upotrebe toaleta i pre jela, treba posebno obratiti pažnju na samo pripremanje namirnica, jer virus ubija temperatura iznad 95 stepeni, a u zamrznutom stanju može da se održi i nekoliko meseci.

Sa druge strene, virus gripa i respiratorne infekcije, u ovom trenutku više pogađaju starije i radnoaktivno stanovništvo, zbog čega je za sada jedino Klinički centar Vojvodine zabranio posete u svim klinikama do daljeg.

Školska odeljenja u beogradskim domovima zdravlja su prebukirana. U Domu zdravlja Stari grad čak su angažovali i pedijatre sa predškolskih odeljenja, ali ni to nije dovoljno.

Gužve su nedavno počele i u Domu zdravlja „Palilula“, a u čekaonicama su uglavnom deca školskog, ređe i predškolskog uzrasta.

„U većini slučajeva u pitanju su virusne respiratorne infekcije, a povećan je broj dece sa norovirusom. Ranije ga nismo imali ovoliko,“ kaže načelnica pedijarije dr Olivera Todorović.

U Vojvodini je zabeležen porast akutnih respiratornih infekcija u odnosu na 2016. godinu. Najbezbolnije su prošli građani Zapadnobačkog okruga gde je zabeležen najmanji broj inficiranih, a najgore oni u Južnobačkom okrugu gde je u Domu zdravlja Novi Sad registrovano 20 odsto više obolelih u odnosu na isti period lane.

Među svim respiratornim infekcijama najopasniji je virus gripa A H3, koji je u KC Vojvodine registrovan kod tridesetak osoba. Kako dodatno ne bi dovodili u opasnost ležeće pacijente, KCV je odlučio da zabrani posete svim klinikama koje deluju u sklopu te zdravstvene institucije.

Izvor: Lisa.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here