Sve veći broj obolelih od gripa!

0
444

Najviše obolelih od gripa je registrovano među decom predškolskog i školskog uzrasta.

Broj obolelih od gripa gotovo svakodnevno raste a do prvog januara prijavljeno je više od 70.000 obolelih. U odnosu na prethodnu nedelju, to je znatno veći broj pacijenata.

“Tokom prošle nedelje registrovano je oko 2.600 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za nekih 60 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju. Laboratorijski su potvrđena dva tipa virusa pod tip AH3 i tip virusa B u laboratoriji Torlak”, kaže epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Beograd Leposava Garotić Ilić.

Grip počinje naglo, sa povišenom temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima i jakom glavoboljom, a nakon toga idu respiratorne tegobe kao što su bol u grlu i kijavica, a kod nekih ljudi može doći i do komplikacije bolesti.

Na niškoj Infektivnoj klinici od gripa ili oboljenja sličnih gripu trenutno se leči 12 pacijenata, od kojih je jedan sa teškom kliničkom slikom.

Na Institutu za javno zdravlje Niš do 1. januara prijavljeno je 248 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama.

“Kod izabranih lekara opšte medicine prosečan broj pregleda je oko 45 pacijenata dok pedijatri obave oko 50 pregleda po lekaru. Taj trend održava se i za vreme praznika, mi smo sukcesivno po broju pacijenata povećavali i broj ekipa i došli smo do 13 ekipa koje rade”, rekla je Nevena Simović, PR Doma zdravlja u Nišu.

U Kragujevcu su laboratorijski potvrđena dva virusa.

“Jedan koji izaziva kijavicu i nadražaj grla i temperaturu i koji traje od četiri do pet dana i druga vrsta sa visokom temperaturom, prolivom i povraćanjem i koja se završi za dan-dva”, rekao je direktor DZ Kragujevac Vasilije Antić.

U poslednjih šest godina nije ovako rano počelo povećanje aktivnosti virusa gripa i to u čitavoj Evropi. Sa prvim danima 2017. godine zbog gripa većina bolnica uvela je zabrane poseta pacijentima. Za sada je i školski raspust produžen do sredine sledeće nedelje.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here