Teško oboleli u BiH ulje kanabisa kupuju na “crnom tržištu”

0
450

Azra Ikalović, koja se već 20 godina bori sa rakom dojke, a poslednje tri godine sa metastazama na kostima i jetri, prima kombinacije četiri terapije.

Da bi ih mogla izdržati, na crnom tržištu preko dilera nabavlja ulje kanabisa, jer njegova upotreba u medicinske svrhe još nije legalizovana u Bosni i Hercegovini, iako je, uz zalaganje medicinskih stručnjaka i obolelih, na dobrom putu da bude.

– Dozu koja mi može biti dva do tri meseca plaćam 250 evra, s tim što razblažim sa nekim uljem, da bi što duže trajala – kaže Ikalović, predsednica Saveza žena obolelih od raka dojke “Iskra” iz Banjaluke, koje pokrenulo inicijativu za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Sada trenutno, kaže, imaju sreću da im taj dobavljač ne daje svašta.

– U Hrvatskoj se dešavalo da su obolelima davali petrolej, a mi imamo sreću da to dobijemo čisto koliko je moguće, jer su urađene neke analize, naravno na crno, i pokazano je da je to koliko-toliko uredu – objašnjava.

Medicinski kanabis za sada se može kupiti u apotekama u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji, dok oboleli u Srbiji i BiH još nemaju tu mogućnost.

Pre nekoliko dana sud u Leskovcu osudio je na tri godine i dva meseca zatvora supruga žene koja je oboljela od multiple skleroze i zbog toga koristila medicinski kanabis.

On ga je nabavio na crnom tržištu, a kad se vraćao kući, uhapšen je, a kanabis, kojeg nikom nije prodavao, je oduzet.

– Ovdje nije bilo primera da je neko kažnjen zbog toga, ali sam upoznala momka koji je završio u zatvoru u Srbiji, jer je zbog bolesne majke koja je imala rak dojke u saksiji zasadio kanabis. On je hteo pomoći svojoj majci, to je sramota šta su mu uradili. Ja se ne bojim toga, rekla sam da ću ići u zatvor ako treba, jer ako će meni to pomoći da živim uzimaću, pa makar bila i u zatvoru – ističe Ikalović.

Ekspertna grupa Saveta ministara BiH nedavno je dala zeleno svetlo da se krene u proces legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, koji kod obolelih od karcinoma može ublažiti bol, podstaknuti apetit i sprečiti mučnine i povraćanja nakon hemoterapije. Takođe ga koriste i oboleli od AIDS, multiple skleroze i dečijeg epileptičnog sindroma.

Međutim, trebaće još vremena dok se promene svi zakoni i pravilnici kako bi na kraju dozu bilo moguće kupiti u apoteci. Do tada je pacijenti moraju nabavljati nelegalno.

Terapija za kancerski bol

Ikalović ističe da su veliku pomoć imali od načelnice Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, Zdenke Gojković, koja je pokrenula celu priču o medicinskom kanabisu u Narodnoj skupštini Republika Srpska, dok nije došlo na državni nivo gde je Ministarstvo civilnih poslova BiH formiralo Ekspertnu grupu za ovo pitanje, piše Aljazeera.

Jedna od njenih članica bila je i Gojković, a zajedno su dogovorili da kanabis treba biti korišten u medicinske svrhe.

– Ali da to bude razumna upotreba i ne treba očekivati da to bude neki čarobni štapić koji će izlečiti sve, naravno da neće, ali treba biti realan i znati gde ti preparati mogu imati svoj učinak, i gde je opravdano da se daju – kaže Gojkovićeva.

Ublažavanje bolova

Veliki učinak kanabis upravo može imati kod ublažavanja bolova onkoloških pacijenata te mučnina i povraćanja, dodaje.

– Ono što ima smisla je pre svega lečenje kancerskog bola, to je jedan od najjačih bolova koji se nekad ne može sa onim čime sada raspolažemo smiriti i u takvoj situaciji pacijenti vrlo često imaju dobar odgovor na terapiju kanabinoidima. Drugi važan aspekat je tretiranje mučnina i povraćanja koje nastaju zbog opšte slabosti tokom primljene hemoterapije. Onkologija danas zaista ima moćna farmaceutska sredstva, ali nekada ni to ne može pomoći i ima smisla pokušati sa kanabinoidima – objašnjava ona.

Kako dodaje Gojkovićeva, oni otvaraju i apetit, a često onkološki pacijenti imaju problem krajnje pothranjenosti, jer su oboleli izrazito mršavi i slabi usled maligne bolesti.

– Pacijenti su sad slobodniji i kažu nam da to koriste i da im je lakše podnositi hemoterapiju. Onkološke bolesti su danas gorući problem i skoro najveći broj ljudi oboleva od njih.

Međutim, ono što još nije dokazano u ovom momentu da li te kanabinoidne supstance mogu uticati na sam tumor, u smislu da se poveća ukupno preživljavljanje pacijenata i vreme do progresije bolesti, iako je u laboratorijama dokazano na kulturama ćelija laboratorijskih životinja da može da utiče na tumorske ćelije, ali na kraju kada dođe do ljudi, to budu jedna ili dvije molekule koje su efikasne – tvrdi ona.

Vlasti BiH uskoro o legalizaciji medicinskog kanabisa

Komisija za suzbijanje opojnih droga u BiH uskoro bi trebalo da zaseda kako bi se izjasnila o predlogu premeštanja preparata na bazi kanabisa iz grupe zabranjenih u grupu strogo kontrolisanih supstanci.

– Sastanak bi vrlo brzo trebalo da se održi, ali jedan član Komisije je na bolovanju pa je stvar tehničke prirode. Kada se uslovi steknu, oni će odmah održati sastanak gde će napraviti predlog koji predstavlja prvi korak u procedure – objašnjeno je za Klix.ba u Ministarstvu bezbednosti Bosne i Hercegovine.

Navodi se da se predlog Komisije upućuje Ministarstvu bezbednosti koje ga onda šalje Savetu ministara BiH, gde se vrši eventualno usvajanje, što predstavlja poslednji čin.

Parlamentarna skupština BiH ne mora da učestvuje kada je reč o prebacivanju supstanci iz tabele 1 u tabelu 2, a na osnovu mišljenja Agencije za lekove.

Klix.ba navodi da će medicinski kanabis, kada se jednom zakon prilagodi njegovoj legalnoj primeni, koristiti pacijenti sa malignim obolenjima, oni koji imaju HIV/AIDS, multiplu sklerozu i oboleli od pojedinih oblika epilepsije.

Izvor: aljazeera.net/Klix.ba/blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here