U Novom Sadu na izložbi prsten od 11.500 evra

0
764

Na međunarodnoj izložbi zlatarstva i časovničarstva u „Master centru“ Novosadskog sajma, gde se predstavljaju majstori filigrana iz Turske, Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije, glamur i sjaj oduzimaju dah

KADA „zlato govori“, ostali ćute. Na međunarodnoj izložbi zlatarstva i časovničarstva u „Master centru“ Novosadskog sajma, gde se do nedelje, 6. novembra, predstavljaju majstori filigrana iz Turske, Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije, glamur i sjaj izloženog nakita oduzimaju dah, posebno damama.

Poglede posetilaca, među kojima se nađe i poneki pripadnik jačeg pola, privlači poseban prsten s dijamantom izrađen od 18-karatnog belog zlata vredan 11.500 evra, kao najskuplji eksponat na ovoj manifestaciji. Skupocenu zanatsku kreaciju predstavili su Slovenci – zlatara „Prahir“ iz Nove Gorice, koja obeležava dve decenije rad, kao reprezent nove kolekcije venčanog nakita.

Jednako vrhunski poduhvat dizajnera sa umetničkom notom predstavlja i privezak za lančić novosadske zlatare „Janković“, čije cena je 6.000 evra.

– Reč je o privesku od australijskog opala i brilijanata sa 14-karatnim belim zlatom – kaže Tijana Janković, i dodaje da se prvog dana manifestacije, i pored pohvala i neskrivenog oduševljenja, još niko nije uhvatio za buđelar.

Znatiželjnici pažljivo razgledaju kolekcije zlatnog i srebrnog nakita, nakita s dijamantima, drago kamenje, časovnike iz novih linija svetski poznatih brendova, ali i najnovije kolekcije venčanog prstenja i nakit od nerđajućeg, takozvanog hirurškog čelika.

Zanimljivu kolekciju nakita „Ser fešn“ sa „svarovski“ kristalima i srebrnih ogrlica, narukvica, lančića, sa dragim kamenjem i opalom, ponudila je zlatara „Čemp“.

– Upriličili smo sajamski popust od 20 odsto za nove kreacije za 2017. Cene su od 1.500 do 6.000 dinara, dok je dizajnirani nakit koji je radila Suzana Perić sa „orijentalnim“, veoma traženim motivima i bojama, od osam hiljada do 18.000 dinara. Naravno, imamo i skuplje eksponate, ogrlice po ceni od 80.000 do 120.000 dinara – kaže Damir Karćaš, vlasnik.

OCENE STRUČNjAKA

OCENE stručnjaka, koji su posebnu pažnju posvetili alatima – da je i u Srbiji moguće proizvesti nakit svetskog kvaliteta, ogledaju se u nameri organizatora da izložba opravda međunarodni karakter.

– Ovogodišnja manifestacija, kao mesto strukovnih i poslovnih susreta zlatara i časovničara, opravdava reputaciju značajnog poslovnog događaja, kako stručnoj publici, tako i svima koji zlatarstvo i časovničarstvo cene kao umetnost – kaže Jelena Marinković, izvršna direktorka Novosadskog sajma.

IZVOR: NOVOSTI ONLINE/S.BAJIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here