UDARNA VEST – OVO MOŽE SAMO U VUČIĆEVOJ SRBIJI: Sprema se totalni kolaps – NOVI ŠTRAJK VOJSKE SA POLICIJOM!

0
1270

Teška materijalna situacija naterala je dva najveća i reprezentativna sindikata u bezbednosnim službama Srbije, Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije, da zajednički pokušaju da se izbore za bolji status zaposlenih u MUP-u i Ministarstvu odbrane. Zbog toga su za nedelju 11. decembar zakazali zajednički protest ispred Vlade Srbije kako bi skrenuli pažnju na nagomilane probleme u sistemu bezbednosti Srbije.

Po prvi put u istoriji rame uz rame na protestu će se naći policajci i vojnici, što je doskora u Srbiji bilo nezamislivo, a što već izaziva paniku u vrhu srpske vlasti. Uprkos zastrašivanju posle protesta vojnog sindikata prošle nedelje, kada im se pridružilo i rukovodstvo policijskog sindikata, oni su odlučili da nastave proteste. Tada su ih pojedini mediji optuživali da su „šijuni CIA, plaćenici Soroša“ i ko zna koga. Oglasio se i premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je na protestu bila šačica vojnika. Međutim, vojnicima je podršku dao predsednik Toma Nikolić.

Ubrzo po protestu krenule su pretnje i pritisci na vojnike koji su učestvovali, a kako su obrazložili u krivičnoj prijavi koju je vojni sindikat podneo protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i njegovih saradnika, protest su pratili snajperisti i učesnici su snimani.

Protest u nedelju bi trebalo da počne u minut do 12, što je simboličan način da se ukaže na goruće probleme pripadnika snaga bezbednosti, kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

– Mi ne želimo po svaku cenu da održimo protest, već da se problemi reše u pregovorima sa poslodavcem. Mi ćemo u toku nedelje razgovarati sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem – izjavio je Mijailović.

Glavni problemi, na koje se policijski sindikat žali, jesu neispunjena obećanja premijera Aleksandra Vučića o isplati 20.000 dinara za zaposlene u MUP-u, dnevnice za operativce policije koji se već godinu i po dana bore sa migrantskom krizom i socijalni status policajaca.
Slične probleme imaju i u vojsci, kaže Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

– Mi ne tražimo povećanje plata, već da se u okviru budžeta za vojsku obavi preraspodela. Stanje je teško, jer profesionalni vojnici imaju tako male plate da moraju da rade po nekoliko poslova. Tražićemo sastanak sa predsednikom Nikolićem i apelovati da se vrati na doradu Zakon o budžetu u delu koji se tiče snaga bezbednosti – izjavio je Antić.

Pobegla čitava brigada

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, ove godine je veliki broj profesionalnih vojnika napustio službu, pa je sama Vojska Srbije u opasnosti da funkcioniše i ispunjava postavljene zadatke.

– Ove godine Vojsku Srbije napustilo je 1.535 pripadnika, od toga 1.065 vojnika, a ostalo su starešine. To je informacija do 15. novembra, što će reći da će do kraja godine broj biti još veći – kaže Antić za „Vesti“.

Izvor: vesti-online.com/ oslobodjenje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here