Ukrajinke prodaju kosu za 100 dolara

0
681

Prosečna plata u Ukrajini je 200 dolara,a devojke iz ove zemlje prodaju kosu za cenu do 97 dolara! Evo kako je Ukrajina sa slovenskom kosom osvojila tržište na Zapadu…

Tatjana Filimolenko, vlasnica salona lepote iz Ukrajine ponosno pokazuje kolekciju veštačkih konjskih repova kojima se nadograđuje kosa. „To prava slovenska kosa“, kaže dok pokazuje slike ljudi koji su „donirali“ te dodatke za kosu.

Ova kosa predstavlja deo miltimilionske industrije nadogradnji za kosu u kojoj slovenska (ukrajinska, molbavska i ruska kosa) su mnogo cenjenije od kineske ili indijske.

Dodatke su popularusali poznate ličnosti i potražnja za njima je rasla u protekloj deceniji u SAD i Evropi.

„To je kao novi botoks“, kaže Anđelo Dejvid, vlasnik salona lepote u Njujorku. Činjenica da je glavni snabdevač Ukrajina, govori o njenim preduzetnicima, ali i niskom standardu života.

Cene slovenske kose su po Dejvidu otišle 200 odsto – i kreću se od 500 do 1.000 dolara.

Korisninici slovenske kose su ortodoksne Jevrejke kojima je zabranjeno da koriste perike od Hidu kose jer se ona seče u nekoj vrstu religiozne ceremonije.

Slovenska kosa je došla na zapad sa propašću SSSR-a, a do tada su korićena ona iz siromšnijih delova zapadne Evrope.

Viktor Nekrasa veteran ovog biznisa seća se početka u Ukrajini, kada je jako teško bilo nagovoriti ljude da daju kosu.

SAD su posle Kine i EU najveći korisnici produžetaka kose i tržište varira od 300 miliona do 1,4 milijarde dolara.

Kosa je tražena u Ukrajini veoma, i to se pogotovo vidi na oglasima na internetu. Filimolenko kaže da kosu prodaju devojke iz provincije za 20-97 dolara. Prosečna plata u Ukrajnini je 200 dolara.

Izvor: Newsweek/ Lisa.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here